Wat kan jij leren van project Gezond Dorp?

0

In het kader van steeds meer landelijke aandacht voor ‘leefstijl als medicijn’ vertel ik je graag over het bijzondere project Gezond Dorp. Uit onderzoek in 2016 bleek dat de bloedwaarden van de bewoners van het Brabantse dorp Leende ruim hoger lagen dan het landelijk gemiddelde. Gek genoeg werd er in Leende wel meer bewogen vergeleken met het landelijke gemiddelde.

Twee artsen namen het initiatief

Ra ra hoe kan dat, vroegen sportarts Hans van Kuijk en huisarts Norbert van den Hurk uit Leende zich af? Zij sloegen de handen ineen en zetten project Gezond Dorp op. Met bijzondere resultaten!

De voedingsrichtlijnen van het Voedingscentrum bleken in de praktijk van van dokter van den Hurk veel te weinig resultaat op te leveren. Ook niet bij mensen die er gemotiveerd mee werkten; de lichaamssamenstelling verbeterde niet, de bloeddruk en bloedsuikerspiegel evenmin en de vaatgezondheid verbeterde ook al niet. Dat moet anders kunnen dachten de twee artsen.

Leende wordt langzaam gezonder

Door minder koolhydraten en meer gezonde vetten te eten. Vooral mensen met hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht, kunnen veel baat hebben bij een zogenaamd Low Carb High Fat (LCHF) voedingspatroon. Sinds de start van het project zijn via de huisartsen praktijk 250 deelnemers geregistreerd. Van deze deelnemers zijn diverse gegevens verzameld om te volgen wat er gebeurt met hun gezondheid en welbevinden. De schatting is dat sinds het begin van het project zo’n 1000 mensen veel bewuster met voeding bezig zijn.

De resultaten van Gezond Dorp

Er is bij de onderzoeksgroep sprake van afname van de buikomvang en van het gewicht, een betere bloeddruk en een betere suikerregulering. Na zes maanden, is duidelijk dat de groep van 139 verwerkte deelnemers in totaal 410 kilo is afgevallen. Daarvan is 380 kilo verdwenen bij de mensen met (ernstig) overgewicht. Achttien van de dertig diabetici (type 2) konden volledig stoppen met hun diabetes medicijnen. Zij hebben hun ziekte door aanpassing van hun voeding onder controle gekregen. Ook zijn er minder darm- en allergieklachten en zijn de leverwaarden verbeterd.

Het advies van Gezond Dorp artsen

  • Eet ECHT voedsel, vers en zo veel mogelijk onbewerkt, zo veel mogelijk lokaal/regionaal en met de seizoenen mee. Geen geraffineerde suikers, weinig koolhydraten, gematigd eiwitten, ruim natuurlijke vetten.
  • Eet wanneer je trek hebt, totdat je je verzadigd voelt. Dus niet per se 3 hoofdmaaltijden per dag en al helemaal niet ook nog eens 3 verplichte tussendoortjes.
  • Geen calorieën tellen, geen voedsel afwegen. Als je de goede dingen eet en de ongunstige dingen weglaat uit je voeding, verandert je hongergevoel en kun je na enkele weken prima “op je gevoel” afgaan hoeveel je nodig hebt.

Van Gezond dorp naar Gezond land

Van gezond dorp naar gezond landKort geleden verscheen het boek Van Gezond Dorp naar Gezond Land. Natuurlijk is een dergelijk project gemakkelijker te realiseren in een klein dorp dan in een grote stad. Toch kunnen we er in het hele land belangrijke lessen uit trekken. Nieuwsgierig geworden, kijk dan hier voor de uitgebreidere voedingsrichtlijnen van Gezond Dorp.

Hartelijke groet,
Hilda Mossink van Eet Echt Eten

NB: als je deze informatie waardevol vindt deel het dan graag met anderen. Heb je vragen over je eigen gezondheid of gewicht, dan neem gerust contact op via info@eet-echt-eten.nl of 06-44286934.

Comments are closed.