Wat kun je doen als je denkt Lyme te hebben? 

0

De ziekte van Lyme (Lyme) is een infectie met de spirocheet-bacterie Borrelia burgdorferie (Bb). In mijn vorige blog heb je al kunnen lezen hoe je daarmee besmet kunt raken (nee niet alleen besmette teken kunnen je dit overbrengen….denk ook aan bloedtransfusies, lichaamsvocht, muggen etc).

Reguliere testen

Je kunt regulier testen via de huisarts of je Lyme hebt. Er wordt dan gebruik gemaakt van de ELISA-test of de Western Blot-test. Beide testen bekijken of er antistoffen zijn aangemaakt tegen de Bb. Helaas zijn deze testen onbetrouwbaar gebleken. In geval van een directe infectie ontwikkel je meestal pas na weken antistoffen en in geval van een langdurige infectie is jouw lijf vaak niet eens meer in staat om antistoffen aan te maken, of heb / maak je geen antistoffen doordat je antibiotica (hebt) gebruikt.

Onjuiste diagnose

Je kunt hierdoor een onjuiste diagnose krijgen en nog erger ook een onjuiste behandeling met onjuiste medicatie. Zo kun je bijvoorbeeld Cortisone krijgen. Dit middel zorgt ervoor dat de ontstekingen geremd worden en het afweersysteem onderdrukt wordt. Door het afweersysteem op deze manier te onderdrukken, is de kans helaas erg groot dat je niet meer van Lyme afkomt, maar dat het chronisch zal worden. Dit is natuurlijk het laatste wat jij wil!

Overige testen

Ik maak gebruik van bloedtesten die naar Duitsland worden opgestuurd. In het laboratorium wordt niet alleen gekeken naar antistoffen, maar ook naar het eiwit dat door de Bb wordt uitgescheiden en zijn DNA. Hieronder een overzicht van de testen die ik gebruik en waarin die verschillen van hetgeen regulier wordt gebruikt.

EliSpot

De Borrelia Elispot geeft de werkelijke Bb-activiteit van zowel chronische als recente infecties weer.

  • Deze gevoelige en betrouwbare test kan zelfs één reactieve T-cel detecteren en detecteert het uitgescheiden eiwit.
  • Deze test kan dan ook goed ingezet worden na het voltooien van een effectieve behandeling en zou 4 tot 8 weken na de behandeling negatief moeten zijn.

Natural Killer-cellen CD57 + CD56 + CD3

  • De CD57+ cellen geven een indicatie over de mate van de immuunsuppressie van chronische Lyme-ziekte. Op basis van de huidige literatuur, zijn CD57+ cellen voorspellende laboratoriumparameters tijdens en na de behandeling van chronische Lyme-ziekte.
  • Chronische Lyme infecties gaan vaak gepaard met veranderingen in het cellulaire immuunsysteem. Bewijs hiervoor is een verminderd aantal Natural Killer-cellen (NK / CD3-CD56 +), maar in het bijzonder een verminderde absoluut aantal van de geactiveerde NK-cellen.
    Terwijl acute Borrelia burgdorferi-infecties en andere ziekten normale CD57-waarden hebben, hebben chronische Lyme patiënten vaak minder dan 100 CD57-cellen/µl.
  • Een onderdrukt aantal CD57-cellen wordt voornamelijk waargenomen bij patiënten bij wie het zenuwstelsel is aangetast, eerder dan bij patiënten bij wie het weefsel- of skeletsysteem is aangetast. De daling van de CD57 cellen houdt aan totdat verbeteringen in de symptomen worden bereikt als gevolg van antibiotica en andere behandelingsvormen. Omgekeerd, wordt een verminderde CD57 als een parameter gezien voor een actieve chronische Borrelia infectie en als een mogelijke indicatie dat de therapie nog niet is aangeslagen.

Antilichamen – SeraSpot, IFT en ELISA

  • Test op antilichamen door de SeraSpot, IFT en ELISA-technieken. In het algemeen, heeft de SeraSpot een hogere sensitiviteit en specificiteit bij het detecteren van Borrelia antilichamen in vergelijking met de ELISA en IFT testtechniek.
    Maar de ontwikkeling van Bb-specifieke antilichamen kunnen worden onderdrukt door antibiotica voor recente infecties. Deze gevallen kunnen wel worden gedetecteerd door de EliSpot.

PCR

Polymerase Chain Reaction (PCR) is een moleculair biologische techniek die een paar DNA-moleculen kan vergroten in duizenden tot miljoenen kopieën van een speciale DNA-sequentie.

Voorbeeld bloedtest immuunsysteem

Voorbeeld bloedtest

Wat kun je het beste doen direct na een (vermoedelijke) infectie?

Uiteraard ben ik geen voorstander van antibiotica, maar in het geval van een duidelijk vermoeden van een infectie, raad ik direct aan om antibiotica in te zetten. De borrelia heeft namelijk ongeveer 14 dagen de tijd nodig om jouw systeem onder de knie te krijgen en in die tijd kun jij hem nog even om zeep helpen. Uiteraard help jij jouw goede bacteriën ook om zeep, dus erg verstandig om daarnaast een goede pre- en probiotica in te zetten!

Hoe weet ik of ik besmet ben?

In het geval er een rode kring verschijnt, je ineens huiduitslag krijgt, je je grieperig voelt nadat je gestoken bent/in het bos bent geweest en/of de testen positief zijn, zou ik het zekere voor het onzekere nemen en direct starten met een antibioticakuur.

Je kunt ook gebruik maken van de Lyme-vragenlijst die je geheel vrijblijvend in kunt vullen: https://lymeherstel.nl/lyme-vragenlijst/. Na 14 dagen is het veel moeilijker om alsdan de Bb uit jouw lijf te krijgen.

Chronische Lyme

Na 14 dagen raad ik behandeling met alleen antibiotica niet snel meer aan. Simpelweg omdat de Bb alsdan jouw systeem beheerst en zich gemakkelijk kan verschuilen voor antibiotica. Hij heeft daarvoor legio mogelijkheden, verstopt zich lekker in jouw cel zodat niemand hem kan vinden. Het probleem verergert dan aangezien hij zich steeds dieper in jouw lijf zal gaan verschuilen en het steeds lastiger wordt om hem nog te pakken. Maar wat dan?

Ga op een zoek naar een ervaren therapeut (liefst eentje die zelf Lyme heeft gehad) die jou op natuurlijke wijze kan behandelen of naast een reguliere behandeling op natuurlijke wijze kan ondersteunen. Dit vergt tijd, geduld en helaas geld. Houd dit in het achterhoofd aangezien het zonde is om al na een half jaar of eerder de behandeling te willen stoppen omdat je er meer van had verwacht.

Voor nu raad ik aan om voorzorgmaatregelen te treffen je goed in te pakken als bescherming en jouw immuunsysteem goed te ondersteunen. Succes!

Ken jij iemand waarbij je aan Lyme kunt denken? Aarzel dan geen moment en help hem of haar door dit blogartikel te lezen. Dit blogartikel mag je ook delen op Social Media om op deze manier mee te helpen om zoveel mogelijk mensen hiervan te genezen.

Bronnen

Ortho Health Foundation informatiebulletin Ziekte van Lyme, Site van de Lymevereniging, Lyme te lijf geschreven door MSc Inge van Ulden, Info site Armin Labs

Gerrie Hasselaar, http://www.lymeherstel.nl

Comments are closed.