Water drinken volgens Ayurveda

0

Voor velen is het een gewoonte om te drinken voor, tijdens en na een maaltijd. Ook het drankje is verschillend, van een glas water tot en met alcoholische dranken.

Een van de kenmerken van Ayurveda is je spijsvertering goed verzorgen en vooral niet verstoren. Bij verstoring heeft het lichaam daar meteen nadeel van en dat merk je in symptomen zoals opgeblazen gevoel (teveel gas), krampen (koude dranken) en slechte toiletgang (onvoldoende drinken). Ayurveda schrijft voor dat het beter is een bepaalde tijd aan te houden tussen voedsel opname en drinken. Deze tijd ligt tussen 1 tot 3 uur. Dit heeft te maken hoe het lichaam voedsel verteerd.

Water is bij uitstek goed om te drinken omdat: het reinigt het lichaam, drijft afvalstoffen af, is een uitstekende dorstlesser, bevat mineralen en zouten en bevochtigt de organen.

Ayurveda hanteert een paar vuistregels voor wat betreft het drinken van water:

  • Drink water 40 minuten voordat men begint aan een maaltijd.
  • Drink na het eten een of twee slokjes warm water.
  • Drink water slok voor slok net zoals je thee drinkt.
  • Drink water als eerste actie bij het opstaan. Bij voorkeur water op lichaamstemperatuur en nippen als warme thee. Als je water drinkt uit een koperen pot, dan hoeft het water niet opgewarmd te worden, omdat de temperatuur hetzelfde is als warm water.
  • Drink 1,5 tot 2 liter water, in ieder geval minimaal 3 glazen per dag.
  • Drink nooit koud water. Dit leidt tot afname van de bloedtoevoer naar verschillende organen. Blijf je koud water drinken, dan zal na een periode een verzwakking optreden en zullen verschillende organen falen om goed te functioneren. Er ontstaan dan problemen zoals: hartaanval, nierfalen, hersenbloeding, etc. Ook ernstige constipatie kan het gevolg zijn. De dikke darm gaat krimpen en dat zorgt weer voor andere complicaties. Hetzelfde geldt ook voor koude gerechten.
  • Ben je niet gewend om simpelweg dagelijks water te drinken, probeer het dan eens uit en kijk wat het met je doet. Ayurveda stelt voor een periode van 6 maanden en ervaar wat het met je gezondheid doet. Zeer waarschijnlijk zul je verbeteringen ontdekken zoals: beter slapen, verbeterde spijsvertering, minder pijn voelen en je hart functioneert ook beter.

Wil je meer weten over Ayurveda en misschien je Leefstijl daarop aanpassen? Mijn naam is Nyantrie Jagesar, neem dan contact op met mij via:

W: http://www.nyaveda.nl
M: 06-45219007
E: info@nyaveda.nl

Of volg mij via Facebook: https://www.facebook.com/NyaVeda/

 

Comments are closed.