Weegbree, brood van de wegkant

0

Waar we ook naar toe gaan in Europa overal kunnen we wel weegbree vinden. Van de weegbree zijn er ongeveer 200 verschillende soorten, maar in grote lijnen zijn het broertjes en zusjes, neefjes en nichtjes. Met vergelijkbare eigenschappen en de vakantieplant bij uitstek.

Weegbree is een zogenaamde “tredplant” wat betekent dat hij er goed tegen kan om vertrapt te worden. Doordat andere planten daar minder goed tegen kunnen heeft de weegbree vrij spel op de platgetreden paden. De Latijnse naam van Weegbree is Plantago en dit betekent “voetzool”, omdat het brede blad van de Grote Weegbree lijkt op een voetafdruk en het kleverige zaad zich verspreidt doordat men eroverheen loopt.

Overal waar mensen gaan, volgt de weegbree, of uit het Engels vertaald “brood van de wegkant” (waybread) genoemd. De indianen noemden deze cultuurvolger ook wel de voetspoor van de blanken. Het is een plant die graag met mensen samen leeft en overal te vinden is en die we bovendien gemakkelijk kunnen herkennen. In de VS spreekt men nog altijd van “slangenkruid”, dat is een overblijfsel doordat de weegbree de pijn van bijen- en wespensteken verzacht en de beet van slang en scorpioen onschadelijk maakt.

Hij groeit in de wegberm, tussen trottoirtegels en stoeprand en vooral de smalle weegbree, is geschikt als pleister uit de natuur. De nerven in deze smalle weegbree maken dat het blad niet scheurt als je het bijvoorbeeld gebruikt bij een wondje aan je vinger. Het kruid is wondhelend, ontstekingswerend, bloedstelpend, infectiewerend, antibacterieel, jeukwerend, slijmoplossend en heeft een schimmelwerende werking.

Je kunt het blad kneuzen of er even op kauwen zodat de sappen van de plant vrijkomen. Hou het een tijdje tegen de huid aan of wrijf het over de huid heen. Wikkel er eventueel een verbandje om of doe er een pleister op, zodat de weegbree zijn werk kan doen wel regelmatig verversen. Het sap kun je heel makkelijk uit de bladeren knijpen, dit bevat aucubine, wat een mooi bruin tintje op je huid kan geven en ook helpt het om zonnebrand te voorkomen. De ontstekingsremmende stof stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen.

Als je langs de brandnetel bent gegaan kan je twee dingen doen. Je verzoenen met de gedachte dat het mierenzuur in de brandnetels goed is tegen reuma en jicht, of weegbree zoeken om over de zere plek te wrijven. Meestal groeit dat plantje wel ergens in de buurt van de brandnetel. De brede weegbree komt ook goed van pas als je een blaar op je voet dreigt te krijgen. Zoek een breed weegbreeblad, kneus het en leg het op je geïrriteerde huid.

Als je in de vakantie goed voor de dag wilt komen op het strand dan kun je de zaden (vlozaad) goed gebruiken. Ze helpen ons hongergevoel te stillen, onze darmfunctie te verbeteren als die onverhoopt in narigheid gekomen is, waardoor de eetlust verminderd en de bloedsuikerspiegel niet schommelt. Het heeft een gunstige invloed op de stofwisseling van koolhydraten en vetten en reinigt de darmen en bevordert een goed darmflora. Het werkt extreem ontzurend, ontgiftend en bindt zich aan toxische stoffen.

Enkele andere manieren om weegbree te gebruiken zijn:

  • als thee: gorgelen bij keelklachten of pijnlijk tandvlees.
  • kauwen op het blad: bij kiespijn.
  • eten: het jonge blad is ook als spinazie te koken, of versnipper het blad voor op je boterham of over de soep.
  • de plant bevat vitamine B en C en daarnaast alle mineralen!!
  • de zaden kunnen ook in gerechten worden verwerkt zoals in brood en koekjes, voor bijnieren en darmfunctie.

Dit artikel is geschreven door Marry Foelkel. In meer dan 25 jaar heeft Marry Foelkel een schat aan ervaring opgedaan met de toepassing van kruiden voor gezondheid en wellness.

Comments are closed.