Wierook: sinds het Koningskind een Koningsgeschenk

0

In het Westen kennen we doorgaans de gom en de harsen van de boswellia soorten als wierook. In de oudheid werd wierook ook vervaardigd van bloemen en bladeren, hars, gom en schors. De oorspronkelijke Arabische wierook is een traan- of rondvormige, geeloranje harssoort die bij verbranding een aromatische balsemachtige geur geeft.

Wierook behoort tot de bijzondere offergave voor goden, vorsten en priesters en had de functie een verbinding te leggen en een bemiddelende rol te zijn tussen goden en mensen. Alle grote wereldgodsdiensten maken er gebruik van bij hun rituelen. Bij begrafenissen van hoogstaande personen werd wierook gebrand om hygiënische redenen en om de geur van ontbinding tegen te gaan.

Wierook in parfums

Nog altijd wordt wierook gebruikt in klassieke parfums zoals old spice en kasjmier. Hippocrates raadde het aan voor het zuiveren van wonden en in zalven tegen ontstekingen, jicht, klierzwellingen en anale wonden.

Volgens recent onderzoek remt wierookzuur de synthese van leukotriën (deze zetten een ontsteking in gang). Hierdoor verminderen klachten bij artritis, astma en bronchitis en bij de ziekte van Crohn. Vanwege de pijnstillende en ontstekingsremmende werking is dit te vergelijken met nsaid’s: non-sferoïdaal anti-inflammatoire drugs zoals bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac en naproxen.

Deze wierook hars was een geschenk van de wijzen uit het Morgenland aan moeder Maria bij de geboorte van het christus kind. Hieruit kun je concluderen dat het belangrijk was de ingrediënten voor de huisapotheek en het reis EHBO-koffertje in orde te hebben: goud (geld), wierook (ontstekingsremmers) en mirre (ook een pijnbestrijder).

Dit artikel is geschreven door Marry Foelkel. In meer dan 25 jaar heeft Marry Foelkel een schat aan ervaring opgedaan met de toepassing van kruiden voor gezondheid en wellness.

 

Comments are closed.