Winterhanden? Plantaardige olie helpt

0

In winterse omstandigheden hebben onze handen vaak het meest te lijden. De combinatie van droge warmte binnen en felle kou buiten maakt het bijna onmogelijk om de huid van je handen zacht en soepel te houden. Toch zijn er goede en natuurlijke manieren denkbaar waarmee je handen zonder schrammen, schrale plekken en kloven de winter doorkomen. Het toverwoord is…olie. Lees hier waarom.

1.Was met natuurlijke zeep
Oorspronkelijk was zeep een combinatie van vet en een alkalische stof, waardoor zeep een natuurlijk evenwicht had tussen zuur en basisch en daardoor niet uitdrogend werkte. Maar tegenwoordig worden hier agressieve chemische reinigingsmiddelen aan toegevoegd, die een aanslag betekenen voor je huid. Kies dus voor natuurlijke of biologische zeep, bijvoorbeeld op basis van olijf- of kokosolie, en controleer de ingrediënten. Als dat alleen eenvoudige, onbewerkte middelen zijn, is het OK voor je huid.

2.Weg met de gewone handlotion
De lotion zoals je die in de meeste winkelketens koopt, is helemaal niet voedend. Vaak zitten er PEG’s in die de huidporiën openen, ook voor de andere chemicaliën in die lotions, die dan via de geopende huid in je bloedbaan kunnen komen. Lotion is eigenlijk niets anders dan een mengsel van olie en water, waar fabrikanten van alles aan toe voegen om het lekkerder te laten ruiken. In plaats daarvan kun je terug gaan naar de basis…en gewoon olie gebruiken.

3.Gewoon olie
Veel soorten olie zijn prachtige bevochtigers van je huid. Het meest populair is kokosolie omdat die ook nog antioxidanten bevat en antibacterieel werkt. Een onderzoek van dermatologen op de Filippijnen bij mensen met een droge huid die behandeld werden met kokosolie,  liet zien dat deze olie de vochtigheidsgraad en het gehalte aan lipiden (vetachtige stoffen) in de huid kan verhogen. Bij zonnig winterweer, zo bleek uit een onderzoek van farmaceuten aan de Universiteit van Belgrado blokkeert kokosolie ongeveer 20% ven de UV-straling, net als pindaolie en olijfolie ( die laatste is ook goed voor de huid).  Wat betreft bescherming tegen de zon, bleek sesamolie in het onderzoek de beste: die bleek 30% van de stralen tegen te houden. Andere aanbevolen oliën voor de huid zijn druivenpitolie, jojoba en amandelolie.

4. Gebruik het voor het slapen gaan
Het enige nadeel van pure olie is de vettigheid die het geeft, vooral als je er midden op de dag op uit gaat. Breng het daarom vooral ’s avonds aan met gulle hand en ‘sluit het op’ door er katoenen handschoenen overheen aan te trekken en zo in bed te stappen. Een andere avondbehandeling die de huid zacht maken is een scrub van rietsuikerkristallen met amandelolie.

Bron: Hetkanwel.nl

Comments are closed.