Winterse kost

0

Als het kouder wordt, gaat ons lichaam meer energie verbruiken om de lichaamstemperatuur op peil te houden. We rillen van de kou en om het warm te krijgen, gaan we meer bewegen. Dit brengt ook het calorieverbruik omhoog. Vooral als we buiten zijn.

Wintergroente op een rijtje

In de winter denken we vaak dat de keuze aan groente kleiner is dan in de zomer. Maar niets is minder waar. Een overzicht voor op uw boodschappenlijstje:

Bloemkool

Bloemkool is rijk aan vitamine C en calcium.

Boerenkool

Boerenkool is – met vitamine C en E, bètacaroteen, ijzer en calcium – de gezondste wintergroente. Bovendien zit het vol met vezels.

Groene kool

Groene kool zit vol met vitamine B1, B2, foliumzuur en vitamine C.

Knolselderij

Knolselderij bevat relatief veel vitamine B6, foliumzuur, ijzer en kalium.

Pastinaken

Pastinaken zitten vol met ijzer, kalium, calcium, etherische oliën, foliumzuur en vitamine E, C en B.

Prei

Prei bevat vitamine A, vitamine B1, B2, C en E, kalium, natrium en fosfor.

Rode kool

De anthocyanen (paarsrode kleurstoffen) in rode kool hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Rode kool bevat rauw meer vitaminen dan gekookt. Ook zit er volop ijzer in.

Schorseneer

In schorseneer zit kalium, magnesium, calcium, fosfor en ijzer. Deze groente heeft een ontspannende werking en bevordert de nachtrust.

Spruitjes

Wist u dat spruitjes twee keer zoveel vitamine C bevatten als sinaasappelen?

Winterpostelein

Winterpostelein is rijk aan vitamine a, foliumzuur, kalium, calcium, ijzer en magnesium.

Wortel en peen

Wortelen zijn met name zeer rijk aan (pro)vitamine A.

Zuurkool

Zuurkool bevat vitamine B6, vitamine C en calcium.

Bron: Healthy, nummer 53 2013

Comments are closed.