Winterse verschijnselen – deel 2

0

In december hadden we koude dagen maar ook veel dagen met zon. Het leuke was dat je voor Kerst alweer jonge blaadjes zag verschijnen aan de kruiden onder de bomen. Als alle blad van de bomen is afgevallen komt er veel meer zonlicht op de bodem. Daarvan profiteren zevenblad, madelief en hondsdraf, zoals te zien is op de drie foto’s hieronder, allemaal gemaakt op 13 december 2016 in het Amsterdamse Bos.

Nu de kou de afgelopen week weer even is verdwenen, gaan de planten rustig door met groeien. Alle inheemse planten kunnen prima tegen een paar graden vorst. De groei en ontwikkeling stopt eventjes tijdens de kou. Alleen de tere bloesemblaadjes lijden onder de vorst, maar omdat de bloemknoppen gespreid uitkomen, is de schade meestal niet heel groot.

Geniet van de jonge ontluikende plantjes, altijd weer een feest om te zien dat er zoveel leven in zo’n kale bodem zit! Volgende keer zullen we zien hoe de planten de komende vorstperiode zullen doorstaan.

Zevenblad

Bijzonder dat nu al naast de oude grote bladeren, kleine jonge blaadjes uit de grond komen. Deze zevenblad doet zijn naam eer aan, het samengestelde blad bestaat uit 7 deelblaadjes. Maar je ziet ze ook wel met 3, 5 of 9 deelblaadjes. Lekker in soep of als groente, maar rauw zijn de hele jonge blaadjes het lekkerst, als snack tijdens de wandeling, op brood of verwerkt tot pesto.

Madelief

Ook in de donkerste maand groeit en bloeit het madeliefje. De blaadjes zijn lekker fris in de sla, de bloempjes een smakelijke versiering op hapjes of in de soep. En van de bloemknoppen maak je kappertjes door ze in het zuur te doen. Kost geen geld, alleen tijd! Herkenbaar aan de bekende bloempjes, een krans van witte lintbloemen rond een hartje van gele buisbloemen, echt een composiet.

Hondsdraf

Om zich te beschermen tegen vraat, maakt hondsdraf een sterk en kenmerkend aroma. De smaak lijkt nog het meest op Provençaalse kruiden maar op mijn vraag “waar doet de geur je aan denken?” hoor ik vaak: munt, basilicum of wiet. Lekker in tomatensaus, kruidenboter en als thee. Of onder het vel van een kippetje in de oven. Herkenbaar aan zachte beharing, geur, gelobde bladrand, nervatuur en bladvorm.

Comments are closed.