Wroeten in de aarde maakt gelukkig

0

Elke week zit ik met mijn handen in de aarde. En geloof het of niet, maar wanneer ik met mijn handen in de aarde zit, zit ik niet met mijn handen in het haar. Tuinieren zorgt er dus voor dat ik een gelukkiger mens ben. Maar hoe komt dat nu?

Terwijl wetenschappers bijna wekelijks waarschuwen voor moderne ziektes als burn out en depressies, zijn er andere wetenschappers die naar natuurlijke manieren zoeken om gelukshormonen aan te maken. Blijkt dat er twee wel heel natuurlijke manieren zijn om het beste uit je lichaam en je geest te halen.

Get down and dirty and harvest your own food

Gelukkig tuinierenIn de grond zitten er verschillende bacteriën. Wanneer deze in contact komen met de huid verhogen ze automatisch het serotoninelevel. Serotonine is een echte geluksstof. Deze stof geeft een boost aan je immuunsysteem en is bovendien een natuurlijk middel tegen depressie. Sinds ik dit weet zal je mij niet snel betrappen op het dragen van handschoenen in mijn moestuin. Lekker mijn handen vuil maken. That’s the spirit!

Een andere manier om dit gelukshormoon op te wekken is om zelf je groenten en fruit te oogsten. Dit komt voort uit een ver verleden toen de mens nog een jager-verzamelaar was. Elk eetbaar besje dat we toen vonden, maakte dat we weer wat langer konden overleven. Dat geluksgevoel ondervindt elke moestuinierder als hij iets oogst of nog maar één van zijn groenten ziet groeien.

Het belang van goede aarde

Aarde is niet alleen goed voor je geluk. Goede aarde is van enorm groot belang in het succesvol slagen van je moestuin. Zo heb ik ooit eens al de mest van mijn kippen op mijn moestuin gegooid. Dit zorgde voor een veel te zure grond met als resultaat dat mijn groenten enorm klein bleven. Al doende leert me. Daarom zeg ik jullie nu: bezint eer ge begint en laat uw bodem eens controleren voor je beslist om groenten te planten of te zaaien. Online vind je verschillende zaken die een bodemonderzoek uitvoeren tegen een zeer betaalbare prijs. Dikwijls krijg je er ook gratis mestadvies bij. Zo zit je meteen safe voor en aantal moestuinjaren. Hier laat ik steeds mijn aarde testen: http://www.bdb.be/.

Aan de slag in je moestuin

We zijn nu begin mei. Het zijn stilaan hoogdagen voor de moestuinier. De ijsheiligen op 15 mei komen eraan. Dit wilt zeggen dat het na die datum normaal niet meer vriest.

Als je grond moestuinproof, onkruidvrij en perfect bemest is kun je eindelijk van start gaan. Alle groenten mogen dus naar buiten en je moestuin in. Zelf zet ik graag makkelijke groenten die niet te veel aandacht vragen: bietjes, radijzen, snijsla, courgettes, boontjes, raapjes,…

Daarom deze goede raad voor jou en je moestuin. Begin klein en gemakkelijk. Elk klein succesje zal je motiveren om daarna nieuwe groenten te proberen. Maar wat je ook doet of welke groenten je kiest, of het nu lukt of niet, steek vooral die handen diep in de aarde, want gelukkig word je er zonder enige twijfel van!

Deze blog is geschreven door Robby Sallaets, Groenten uit Edegem
Volg Robby ook op Facebook »

 

Comments are closed.