Yoga als medicijn

0

Yoga als medicijn wil ingaan op de helende aspecten van eeuwenoude lichaamshoudingen die worden uitgevoerd met adem.

Yoga moedigt je aan om verantwoordelijkheid te nemen in je eigen helingsproces. Yoga zorgt ervoor dat kleine ongelukjes worden voorkomen en Yoga verhoogt je stemming. Yoga brengt je in het midden, haalt benauwdheid weg. De natuurlijke beleving van vreugde herstelt zich.

Vaak weten mensen niet waarom ze naar Yoga komen. Ergens in het lichaam is er een waarschuwing…die knie, je schouder, onrustige adem, angsten, slecht slapen, stoornissen in de vrouwelijke cyclus…en zo zijn er wel meer ongemakken op te noemen. Natuurlijk, de dokter heeft er al naar gekeken, en natuurlijk heb je soms al medicijnen gebruikt en natuurlijk moet je ermee leren leven, maar echt natuurlijk is om te begrijpen dat Yoga ook een medicijn is.

Het woord medicijn komt uit het frans en het basiswoord komt uit het Latijn. Meditarie betekent- ergens over peinzen-. Het basiswoord is medi of midden. Mediteren zorgt al peinzend dat je in het midden komt. Het Latijnse woord mederie betekent genezen (Van Daale, etymologisch woordenboek,Becker Grafischer Betrieb, Kevelaer, 1997, Blz 549). In het midden komen is de essentie, en dan gaat het om je eigen midden. Medicijn en medicatie heeft te maken met een middel dat genezing brengt als je het goed doseert, als je het toedient op de juiste wijze, geschikt voor degene waarvoor het bedoeld is. Het middel behoort je in het midden te brengen. Yogahoudingen draaien letterlijk rondom je midden, of je wervelkolom…

In de Yoga gaat het om drie basisbewegingen:

  1. Naar voren en achter
  2. Naar links en naar rechts
  3. En dan nog torsies, een draai rondom je wervelkolom

En in elke beweging wordt de wervelkolom binnen de beperking van de houding, lang gehouden of gerekt, maar ook omgekeerd. De beweging die je doet met aandacht en adem zorgt voor mederi of genezen en waarom? Omdat elke houding verfrissend werkt op de verschillende lagen in je zelf. De houding werkt op je fysieke lichaam, op je adem, op je mind, of denken en daardoor wordt je bewuster en intelligenter. Dan worden je lichaamscellen intelligenter. Leven is eigenlijk intelligent keuzes maken. Volgens je eigen intelligentie, en je cellen doen daaraan mee. Wat is goed voor jou?

Een goede yogales legt al het gedraai in je denken stil, je adem wordt dieper en bewuster, je gewrichten worden gesmeerd, je tussenwervelschijven worden gevuld met nieuw vocht, je wervelkolom – die alle berichten doorgeeft van hersenen naar lichaam en weer terug – wordt geactiveerd en meestal kom je aardig in het midden. Mediteren wordt dan makkelijker en je stemming verhoogt zich. Eigenlijk is dit je natuurlijke stemming, maar die was je kwijt, want die knie zeurde en de rug deed pijn en je voet stond scheef en je adem was gespannen. Je beleeft gezeur in plaats van vreugde en dan is er geen aandacht meer voor de natuurlijke beleving van ruimte voor jou en de ander, voor jou en het andere.

Dit artikel is geschreven door Jacqueline Pompe van Het Yogahuisje.

Foto: Daku Resort Savusavu Fiji (Flickr, licentie: CC BY 2.0)

 

Comments are closed.