Yoga en het reinigen van je zintuigen

0

Zintuigen vormen de relatie met de buitenwereld. Als binnenwereld en buitenwereld op elkaar afgestemd zijn dan ben je in evenwicht. Je waarnemingen zijn helder en niet gekleurd door een mind die je waarneming verstoord. Een verstoorde mind hoort de eigen gedachtes en ziet geen kleur maar somberheid en je voelt geen aandacht maar afgeslotenheid. Yoga reinigt je lichaam en je geest, want  Yoga verbindt de buitenwereld met de binnenwereld.

Zintuigen vormen de relatie met de buitenwereld. Er is ook een binnenwereld. De binnenwereld is de wereld van je dromen, van je ideeën en van je ziel. Meestal kan je aan iemands ogen zien of zijn ziel geraakt wordt. Die ogen gaan glanzen of schitteren. Je binnenwereld laat zich zien.

De buitenwereld laat zich zien door vorm en kleur. Je kunt die buitenwereld proeven en ruiken, betasten en horen. Je kunt die buitenwereld zien als er licht is en als er geen licht is ervaar je duisternis.

Je neus ruikt wat goed voor jou is. Als er een luchtje aan zit kan je het beter niet gebruiken. Als het smaakzintuig goed ontwikkeld is, dan weet je wat gezond voor je is en wat ongezond is. Je maakt vanzelf de goede keuzes. Door je ogen komt de buitenwereld binnen in de vorm van licht en kleur. Licht en kleur bepalen je stemming. Als het buiten weer lichter wordt, dan gaat je stemming meteen omhoog. Mensen worden blij. De sapstroom in de planten komt op gang. Het voorjaar komt eraan.

En als je als baby op goede wijze met tedere handen wordt aangeraakt dan wordt het tastzintuig gevoelig. Het zintuig maakt je tactvol en je huid is zacht. Als de huid goed gevoed wordt dan blijft die huid zacht en sterk.

Het gehoor is een zeer delicaat zintuig. De oren horen de klank en de keel vormt de klanken. Klanken zijn onaards. Ze komen los uit een snaar of uit het metaal van een klankschaal. Klanken zijn letterlijk van de geestelijke wereld. Ze stijgen op. Klanken hebben ruimte nodig om te kunnen klinken. Als de klankkast van het instrument gevuld is kan de klank niet klinken. De klank wordt dof.

Yoga vindt het belangrijk dat je zintuigen gereinigd zijn. Je reinigt de zintuigen op de volgende manieren.

  • Je reinigt je neus met een neti pot, een kannetje met een speciaal tuitje dat op je neusgat past. Je laat warm zout water het neusgat instromen en het komt er weer uit door het andere neusgat. Het gereinigde neuslijmvlies kan dan goed de prana of de fijnstoffelijke energie uit de lucht opnemen.
  • Je reinigt je tong met een tongschraper. Meestal zit er een klein laagje afvalstoffen op de tong die je met een tongschraper er makkelijk af kan halen. De gereinigde tong proeft de smaken beter en die smaken zijn helend voor jou.
  • Je reinigt je ogen met rozen water. Veel oogkwalen kan je genezen met het water van de roos. De roos is een bloem die je hart opent en verdriet verzacht. Behuilde ogen worden heel. Leg op je ogen een watje met rozenwater en de ogen worden zacht en vriendelijk.
  • Je reinigt je huid door je in te smeren met olie. Het liefst een olie die past bij jouw huid type. Bij een droge huid gebruik je amandelolie. Bij een warme huid gebruik je cocosolie en bij een vette huid kan je maisolie gebruiken. Smeer je in van top tot teen in de vroege ochtend en de afvalstoffen van je huid worden door de olie opgenomen en afgespoeld met een warme douche. Je hid glanst, is goed gevoed, en je voelt je beter.
  • Je oren reinigen zichzelf. Het oorsmeer komt op een gegeven moment vanzelf naar buiten. Als de oren te vol zijn, moet je ze uit laten spuiten bij de dokter. Yoga reinigt je oren door stilte.
  • Het zesde zintuig of je intuïtie reinig je door het staren in een kaarsvlam. Dit wordt tratak meditatie genoemd. Tratak betekent staren totdat je ogen gaan tranen. De meest simpele vorm is het staren in het licht van een vlam. Het licht komt je ogen binnen op een geconcentreerde manier en er ontstaat een beeld dat je met gesloten ogen nog kan zien als een klein lichtje. Als je je daarop concentreert ben je op een natuurlijke manier in je binnenwereld terechtgekomen zonder dat je gaat zitten dromen en fantaseren. Je intuïtie wordt helderder. Je kunt dan je ingevingen meer vertrouwen. Je weg door dit leven vol met impulsen van de buitenwereld die jou continu informatie geven via je zintuigen, je aan het denken zetten en de chemie van je lichaam beïnvloeden, wordt geleid door een innerlijk weten. Een weten van gisteren, van vandaag en van morgen. Het is een moment van NU gevoed worden door de ervaring van je verleden en je visie op de toestand van morgen. De binnenwereld  gaat jou leiden dankzij Yoga.

Dit artikel is geschreven door Jacqueline Pompe van Het Yogahuisje.

Foto: Suzanne Schroeter (Flickr, CC BY-SA)

 

Comments are closed.