Yoga, tai chi en acupunctuur voor pijnbeheersing

0

Alternatieve geneeswijzen zoals yoga, tai chi en acupunctuur zijn effectieve strategieën voor pijnbeheersing. Dat stellen onderzoekers van het National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) in een publicatie in Mayo Clinic Proceedings.

Het doel van deze studie was het in kaart brengen van vormen van alternatieve geneeswijzen die effectief in te zetten zijn voor pijnbeheersing. Daarvoor werden 105 relevante gerandomiseerde gecontroleerde studies van de afgelopen vijftig jaar bekeken.

Miljoenen mensen in Amerika maar ook in Nederland hebben chronisch pijn. Reguliere pijnmedicatie kan deze pijn vaak niet volledig wegnemen en kan gepaard gaan met ongewenste bijwerkingen. Daarom doen velen een beroep doen op alternatieve geneeswijzen. Deze review onderzocht de effectiviteit en veiligheid van zeven alternatieve geneeswijzen – acupunctuur, manipulatie, massagetherapie, ontspanningstechnieken zoals meditatie, tai chi, yoga en supplementen zoals chondroïtine, glucosamine, methylsulfonylmethaan (MSM), en S-adenosylmethionine (SAM) – voor gebruik bij vijf pijnindicaties (rugklachten, fibromyalgie, artrose, nekpijn en ernstige hoofdpijn of migraine).

De meest overtuigende resultaten voor pijnbeheersing werden gevonden bij de volgende combinaties van alternatieve geneeswijzen met pijnindicaties:

  • acupunctuur en yoga voor rugpijn,
  • acupunctuur en tai chi voor artrose van de knie,
  • massagetherapie voor nekpijn (kortetermijneffect),
  • ontspanningstechnieken voor ernstige hoofdpijn, migraine.

Hoewel het bewijs zwakker was, vonden de onderzoekers ook dat massagetherapie, manipulatie van de wervelkolom en osteopathie nuttig kunnen zijn bij rugpijn. Maar ook dat mensen met fibromyalgie baat zouden kunnen hebben bij ontspanningstechnieken en tai chi.

Bron: Voedingsgeneeskunde.nl

Comments are closed.