Een Yogales als pauze

0

Het dagelijks leven is druk: je gezin, je ouders, je buren, je club. Iedereen vraagt aandacht. Het dagelijks leven is druk: je baan, de sms’jes, facebook, je collega’s. Het dagelijks leven is druk: je huishouden, de boodschappen, het koken en de was.  En dan is er Yoga… Yoga als een pauze.

De pauze tijdens een concert of lezing is nodig om even tot rust te komen, maar ook om te verlangen naar het volgende muziekstuk of de rest van de lezing. Een pauze heeft een functie: even wat drinken, even de benen strekken, even anders gaan zitten.

In de muziek worden rusten genoteerd in tellen. Je kunt een korte rust hebben, of rusten van één maat tot vele maten. Een rust is niet zomaar wachten, het is verlangend wachten. De rust maakt de muziek.  Met deze beeldspraak wil ik graag een Yogales vergelijken. Een Yogales is als een rustteken in een muziekstuk of als een pauze in het dagelijks leven.

Jammer is het als Yoga in je agenda staat als een verplichting. Als je Yoga maakt tot een pauze in je dagelijks leven, dan snap je een yogales: jij,… de mat…. en de stem van je leraar. Even weg uit het gedoe van het dagelijks leven. Een simpele voorover buiging uitgevoerd volgens een goede instructie rekt de achterkant van je lichaam en de voorkant van je lichaam wordt in elkaar geduwd. Als je dan uit de houding komt vult de ruimte aan de achterkant zich op met Prana, en aan de voorkant gaat het bloed sneller stromen. Het eerste heet het vitaliseren van je lichaam en het tweede heet het reinigen van je lichaam. Daarna volgt de tegenbeweging, meestal een achterwaartse buiging. Die prana zorgt ervoor dat je lichaam vitaler wordt. Je wordt gezond, warm en levend.

Zonlicht verdient respect. Maanlicht is indirect zonlicht en heeft een andere kwaliteit. In de Yoga is er zoveel respect voor dat zonlicht dat Yogi’s de  zon groeten met 12 opeenvolgende houdingen: de zonnegroet. Deze reeks beoefen je in de ochtend. De groet aan de maan is ook een reeks oefeningen, maar deze reeks oefeningen kan je beter in de avond doen. Zoals je de zon groet met deze 12 houdingen, zo kan je ook de zon en de maan tegelijk groeten met de klassieke HaTha yoga oefeningen. Ha betekent zon en Tha betekent maan.  Als je de yogahoudingen uitvoert met eerbied voor zon en maan, gaan de houdingen jouw innerlijke houding veranderen. Je krijgt respect voor wat je aan het doen bent daar op die mat.

Yoga als pauze zorgt ervoor dat je verlangt naar de volgende zonsopkomst, want je lichaam is uitgerust omdat je beter slaapt. Je lichaam is vitaal omdat je aandacht krijgt voor je voeding, omdat je aandacht krijgt voor je adem. Je denken wordt rustiger en je dagelijks leven is geen last maar iets om naar uit te zien, want straks is er pauze……geen buren, geen club, geen sms’jes en geen was. Alleen jij, de mat en de stem van je leraar.

Deze blog is geschreven door Jacqueline Pompe van het Yogahuisje.

Foto: Pixabay

Comments are closed.