Zelf gezonde suikervrije kerststol te maken

0

Tijdens de kerst mag een kerststol niet ontbreken. Maar hoe zorg je voor een gezonde kerststol bij het kerstontbijt? De meeste kerststollen uit de winkel bevatten immers geraffineerde suiker en andere ongezonde toevoegingen ook veel recepten voor deze kerstlekkernij zijn niet vrij van toegevoegde suiker. Voor de kerst is hier een recept voor een kerststol die geen witte tafelsuiker bevat. En omdat je er tijdens en na de kerstdagen op je best uit wil zien, eerst antwoord op de vraag waarom minder suiker eten je helpt aan een gezond gewicht.

Als je suikerhoudende voedingsmiddelen eet, zet ons lichaam de suikers hierin om in bloedsuiker. Dit stofje staat ook wel bekend als bloedglucose ofwel glucose. Zodra ons lijf bloedsuiker heeft gevormd, maakt ons lichaam insuline aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat de glucose naar onze cellen wordt vervoerd om daar als brandstof te dienen.

Suikeropname bij natuurlijke suikerhoudende voedingsmiddelen

De suikeropname verloopt rustig als je groenten en fruit eet. Hetzelfde gebeurt bij andere voedingsmiddelen die van nature suikers bevatten. De suikers in deze voedingsmiddelen zijn namelijk complexer van vorm en daardoor moeilijker af te breken voor ons lijf. Bovendien bevatten deze voedingsmiddelen vezels, die de opname van de suikers door ons lichaam nog vertraagt. Hierdoor komt er langzaam energie vrij in ons lijf, die onze cellen steeds als brandstof kunnen gebruiken.

Suikeropname bij voedingsmiddelen met snelle suikers

Als je voedingsmiddelen eet waaraan snelle suikers ‒ zoals geraffineerde suikers als kristalsuiker, rietsuiker en fructose-glucosestroop ‒ zijn toegevoegd, verloopt het proces van suikeropname heel snel. Deze suikers hebben namelijk een eenvoudige vorm en zijn dus gemakkelijker af te breken door je lichaam. Daardoor stijgt de hoeveelheid glucose in je bloed razendsnel en krijg je te maken met een bloedsuikerpiek.

Bij een bloedsuikerpiek moet het hormoon insuline snel in actie komen om de glucose uit je bloed te halen en naar de rest van je lichaam te vervoeren. Er is dan ineens heel veel energie beschikbaar, waar je lijf op dat moment vaak niets mee kan (tenzij je op dat moment veel energie verbruikt).

Het overschot aan glucose zet je lichaam om in lichaamsvet als reserve voor barre tijden. Je lijf is er nu eenmaal op gericht om spaarzaam met energie om te gaan. Eet je vaak snelle suikers, dan kun je dus op deze manier te maken krijgen met overgewicht. Je lijf krijgt dan immers steeds meer energie aangeboden dan het verbruikt.

Hoe blijf je op gewicht?

Zoals je hierboven al zag, kun je het beste producten met snelle suikers vermijden als je op gewicht wilt blijven. Hierdoor voorkom je dat je lijf de overtollige energie omzet in lichaamsvet. Toch zijn er ook natuurlijke producten waarbij voorzichtigheid geboden is als het om je gewicht gaat. Denk aan gedroogde vruchten en honing. Deze bevatten namelijk veel suiker en leveren dus behoorlijk wat energie. Tijdens de feestdagen en andere gelegenheden kunnen deze voedingsmiddelen prima, maar nuttig ze niet onbeperkt.

Als je gewicht wilt verliezen en het er dus om gaat minder calorieën binnen te krijgen dan je verbruikt, kun je het beste spaarzaam zijn met natuurlijke suikerhoudende voedingsmiddelen. Zelfs met fruit. Vruchten bevatten namelijk behoorlijk wat suiker, waardoor je al snel te veel calorieën binnenkrijgt. Beperk de hoeveelheid fruit daarom tot twee stuks fruit per dag.

Wil je tijdens het kerstontbijt een kerststol serveren die vrij is van toegevoegde suikers, gebruik dan dit recept.

Recept: Suikervrije kerststol

20 MINUTEN + 35 MINUTEN OVENTIJD

Ingrediënten

 • 150 g amandelmeel
 • 100 g boekweitmeel
 • 75 g dadels
 • 75 g rozijnen
 • 75 g krenten
 • 75 g abrikozen
 • 100 ml kokosmelk
 • 100 ml sinaasappelsap, versgeperst
 • 85 g gesmolten boter
 • 2 theelepels kaneel
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 1 theelepel vanillepoeder
 • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
 • 2 eetlepels honing
 • Snufje zout

Amandelspijs

 • 150 g amandelmeel
 • 50 g rauwe honing
 • 1 eetlepel citroenrasp
 • 1 ei

Bereiding

 1. Als je zelf amandelspijs maakt, doe dit dan een dag van tevoren. Hiervoor doe je alle ingrediënten in een kommetje en meng je deze goed. Wikkel de spijs in plasticfolie en zet deze in de koelkast voor later gebruik.
 2. Week de rozijnen, krenten en abrikozen de avond van tevoren in een kom met water. Voeg water toe tot de vruchten onder water staan.
 3. Laat de rozijnen, krenten en abrikozen op de bakdag uitlekken en dep ze droog met een schone theedoek.
 4. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
 5. Om het deeg voor de kerststol te maken, doe je het amandel- en boekweitmeel samen met het bakpoeder in een kom en voeg je ook de dadels, rozijnen, krenten en abrikozen toe.
 6. Voeg daarna kaneel, gemberpoeder, vanillepoeder of -extract en zout toe en meng alles goed.
 7. Voeg dan de kokosmelk, het sinaasappelsap en de honing toe en roer alles goed.
 8. Smelt de boter op een zacht vuur in een pannetje en voeg dit als laatste toe. Roer alles nog eens goed door elkaar, zodat een plakkerig deeg ontstaat.
 9. Vet een bakplaat in en schep de helft van het deeg op de plaat.
 10. Vorm een rol van de amandelspijs en leg deze in het midden van het deeg.
 11. Schep het overige deeg over de spijs, zodat dit helemaal bedekt is. Bedek de vruchten zoveel mogelijk om te voorkomen dat deze zwart worden.
 12. Laat de stol in 35 minuten gaar worden in de oven.
 13. Je kunt de kerststol bestrooien met kokosbloesem poedersuiker als deze is afgekoeld. Eet smakelijk!

Dit gastartikel is geschreven door Annemiek Shrestha-van der Krogt van www.floraa.nl.

Comments are closed.