Zelf zuurkool maken in 7 simpele stappen

0

Zuurkool is ontzettend gezond. Niet alleen draagt deze groente bij aan gezonde darmen. Ook is zuurkool goed voor je gewicht en je hart. En het leuke is: je kunt zuurkool gemakkelijk zelf maken.

Gezonde darmen met zuurkool

Zuurkool bevat stoffen de gezondheid van je darmen ondersteunen. De probiotische bacteriën in de groente hebben namelijk een zuiverend effect op onze ingewanden en helpen om schadelijke bacteriën en belastende stoffen af te voeren.

Zuurkool bevat bovendien micro-organismen die de goede darmbacteriën voeden. Zo blijft onze darmflora in evenwicht, wat bijdraagt aan een regelmatige stoelgang en een gezonde ontlasting.

Goed voor je gewicht

De probiotica in zuurkool helpen je hormonen in balans te brengen, wat een positieve invloed heeft op je eetlust en op eetbuien. Er zijn daarnaast aanwijzingen dat probiotica-rijke voeding helpt om gemakkelijker af te vallen.

Probiotische voedingsmiddelen zouden kunnen helpen om obesitas te voorkomen. Doordat probiotica je darmen gezond houden, kom je bovendien van een dikke, opgeblazen buik af.

Gezond voor je hart

Doordat zuurkool naast probiotica ook veel vezels en vitamine K2 bevat, kan de groente bijdragen aan een gezond cholesterol en gezonde vaatwanden. Bovendien hebben de probiotica in zuurkool een gunstige invloed op de bloeddruk. Zuurkool is dus ook nog eens heel gezond voor je hart.

De beste zuurkool maak je zelf

Om optimaal te profiteren van de gezonde voordelen van zuurkool, gebruik je het beste zuurkool met levende en actieve culturen. Deze vind je bij natuurvoedingswinkels in het koelvak, maar je kunt hem ook zelf maken. Dat is nog voordelig ook.

Zo maak je zuurkool

Om zelf zuurkool te maken, heb je enkel witte kool, zout, een goed afsluitbare pot en geduld nodig. Dit is wat je precies nodig hebt voor zelfgemaakte zuurkool:

Benodigdheden:

 • 2 kilo witte kool
 • 2 eetlepels zout
 • 2 eetlepels karwijzaad
 • Weckpot

Zo maak je het:

 1. Was de witte kool en snijd deze met een scherp mes in dunne repen.
 2. Doe de reepjes witte kool in een kom en voeg het zout toe en karwijzaad. Masseer het zout een paar minuten stevig met je handen door de kool en laat het 10 minuten staan.
 3. Doe de kool in een weckpot en druk goed aan. Als het goed is, staat er een laagje vocht boven de kool als de pot vol is.
 4. Plaats de kool een nacht op een koele plek en controleer daarna of de zuurkool volledig ondergedompeld is in vloeistof.
 5. Controleer de kool 2 weken lang om de dag en schuim eventueel schuim af dat zich aan de bovenkant kan vormen.
 6. Laat de kool in totaal 4 weken staan. Daarna is je zuurkool klaar om te worden gegeten.
 7. Bewaar de zuurkool in een luchtdichte verpakking in de koelkast gedurende maximaal 6 maanden.

Ik hoop dat dit artikel je inspireert om vaker zuurkool te eten en deze gezonde groente ook eens zelf te maken. Ken je nog meer gezonde voordelen van zuurkool? Deel ze dan hieronder in de reacties!

Dit gastartikel is geschreven door Annemiek Shrestha-van der Krogt van Floraa.

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19584499
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16696665
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058509/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15481739
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464612001399
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24299712
https://www.floraa.nl/afvallen-buik/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21776465
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23117677
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25047574
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4052396/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11356998

Comments are closed.