Veel planten volgen de mens op de voet. Brandnetel houdt van de stikstofrijke rommelhoeken van mensen. Kleine veldkers, vogelmuur en paarse dovenetel van de kaal geschoffelde plekken in (moes)tuinen. En zevenblad kruipt overal waar het maar gaan kan, het liefst op een wat schaduwrijke plek.
Vol volharding blijven deze en nog veel meer wilde planten bij ons in de buurt. Lastig voor de traditionele tuinier. Gelukkig voor de wildplukker, want een heleboel van deze planten zijn eetbaar.
Eetbare wilde planten
Wildplukgeluk kun je het ook noemen, al deze eetbare wilde planten die ons overal omringen. Eén daarvan is het zevenblad. Zevenblad is alweer volop aan het groeien. De blaadjes zijn de komende weken het lekkerst. De kruidige smaak doet denken aan peterselie en peen. Dit maakt het tot een heerlijk ingrediënt voor hartige groententaart, soep, pesto of roerbakschotel.
Zevenblad roerbakschotel
Ingrediënten:
- 1 vergiet vol zevenblad
- scheut olie
- 2 rode uien
- 1 teen knoflook
- stukje gemberwortel
- 1 winterpeen
- 1 rode paprika
- 2 theelepels kerrie
- snufje cayennepeper
- scheutje tamari (of sojasaus)
Bereiding:
Pel en snipper de ui. Rasp de gemberwortel of snijd het in kleine stukjes. Snijd de peen in plakjes, de paprika en knoflook in stukjes en het zevenblad in grove stukken.
Verhit de olie in een wok. Fruit de ui hierin, voeg de gember en wortel toe en roerbak tot de wortel bijna beetgaar is. Voeg dan de paprika, kerrie, cayennepeper, tamari en het zevenblad toe en bak dit even mee tot de groenten beetgaar zijn.
Lekker met zoete aardappels uit de oven.
Recept door Tim Horneman en Leah Groeneweg
www.inhetwildeweg.nl