Zo blijf je gezond in de winter

0

In de winter kan het een uitdaging zijn om gezond te blijven. Onze afweer is minder actief, waardoor we met de winterse kou gemakkelijk een koutje oplopen. Bovendien zitten er tal van ziekteverwekkers in de lucht. Met deze zes tips blijf je gezond in de winter.

1.      Drink voldoende

In de winter droogt het slijmvlies in onze neus gemakkelijk uit door droge lucht en verwarming. Een droog neusslijmvlies kan geen ziekteverwekkers meer afvoeren. Daarvoor moet het vochtig zijn. Om te voorkomen dat je slijmvliezen uitdrogen, drink je het beste twee liter water per dag.

Vermijd koffie en zwarte thee, want die hebben juist een uitdrogend effect op je slijmvliezen. Ook suikerhoudende drankjes kun je beter laten staan, want die kunnen op termijn je weerstand verminderen en ervoor zorgen dat je ziek wordt. Bovendien laat suiker je bloedsuikerspiegel stijgen en dat is niet goed voor je gewicht.

2.      Neem vitamine C

Vitamine C ondersteunt je immuunsysteem door de aanmaak van afweerstoffen en witte bloedcellen te stimuleren. Op deze manier kan je lichaam winterse ziekteverwekkers beter het hoofd bieden. Om gezond te blijven in de winter, neem je in deze koude maanden dus het beste een vitamine C-supplement.

3.      Ga koud water zwemmen

Door een duik in ijskoud water gaat je lichaamstemperatuur omhoog en dat is goed voor je weerstand. Meer weten over koud water zwemmen? Lees dan dit artikel.

4.      Ontspan

Stress kan je weerstand verminderen, waardoor je meer kans loopt om ziek worden toeneemt. Er zijn zelfs aanwijzingen dat chronische stress het risico op een verkoudheid verdubbelt. Om gezond te blijven in de winter, zorg je het beste voor voldoende ontspanning. Ga naar yoga, doe meditatie of ontspannende rek- en strekoefeningen. De kortere dagen nodigen trouwens uit om vroeg naar bed te gaan of op de bank te kruipen met een goed boek.

5.      Gebruik kurkuma

Kurkuma of geelwortel is een kruid dat je veel terugvindt in Indiase curry’s. Door deze specerij aan je maaltijden toe te voegen, geef je je weerstand een boost. Zo is de kans groter dat je gezond blijft deze winter.

6.      Eet rauwe knoflook

De stof allicine in knoflook maakt dat typisch winterse klachten minder vaak de kop opsteken. Dat blijkt uit onderzoek. De stof kan wel verloren gaan bij verhitting, dus het beste neem je knoflook rauw als je je weerstand een boost wilt geven.

7.      Ondersteun je weerstand met natuurlijke middelen

Kruiden als grote klit, Ashwaganda en kleefkruid hebben een ondersteunende werking op ons immuunsysteem. Samen met een extract uit de schors van de Zuid-Amerikaanse Pau D’Arco boom werken ze zuiverend en stimuleren ze de natuurlijke afweer van ons lijf. Je vindt ze dan ook alle vier in de Weerstand C-tinctuur. Met dit middel ondersteun je je weerstand op een natuurlijke manier.

Dit gastartikel is geschreven door Annemiek Shrestha-van der Krogt van Nutribites voor afvallen met gezonde voeding.

Bronnen:

http://www.pnas.org/content/109/16/5995.short

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11697022

Comments are closed.