Zo gaat Zweden de wegwerpcultuur tegen

0

Zweden heeft BTW op reparaties verlaagd om de wegwerpcultuur tegen te gaan. De Zweedse minister voor financiële markten en consumentenzaken Per Bolund bindt de strijd aan met de wegwerpcultuur in zijn land. Want ook in het land van fast fashion keten H&M en fast furniture keten IKEA begint men te snappen dat grondstoffen schaars zijn en de CO2 uitstoot van de productiesector moet worden beperkt.

Dus bedacht Per dat het een goed idee was om de belasting op reparaties te verlagen. Zijn wetsvoorstel werd aangenomen en is sinds 1 januari van kracht waardoor een fietsenmaker of schoenmaker nu nog maar 12 procent in plaats van 25 procent van zijn inkomsten aan de belasting hoeft af te dragen.

Ouderwets herstelwerk

Met deze nieuwe regels loopt de Zweedse staatskas wel behoorlijk wat geld mis. Minister Bolund is daar duidelijk over: “Daar gáát het toch niet om. Het gaat erom dat we ons land milieubewust regeren. Zweden steunt de duurzame ontwikkelingsdoelen, en verantwoorde consumptie en productie hoort daarbij. Dus pleiten we voor een deeleconomie, voor hergebruik, voor de toepassing van hernieuwbare grondstoffen, en nu dus ook voor ouderwets herstelwerk.”

En in Nederland dan?

In Nederland kun je je kleding, fiets of schoenen laten repareren voor het lage btw tarief van 6%. Maar heb je een kapotte scooter, auto of wasmachine, dan betaal je het hoge tarief van 21% btw voor de reparatie. En dat is dan weer net zoveel btw als op een nieuw product waardoor mensen toch eerder geneigd zijn om een nieuw product te kopen. Hopelijk dat het Zweedse voorbeeld dus snel navolging krijgt hier.

Waarom Zweden nog meer te gek is

Er komen wel meer goede dingen bedacht en gedaan in Zweden. Zo is een 6-urige werkdag daar langzaam gemeengoed aan het worden omdat uit onderzoek blijkt dat werknemers hier gelukkiger én productiever van worden. Om de balans in een vol leven te bewaren zweren de Zweden verder bij hun lagom mentaliteit en hun fika koffiepauze.

Bron: Voordewereldvanmorgen.nl

Comments are closed.