Zo maak je zelf groentebouillon

0

Heb je wel eens groentebouillon gemaakt? Bouillon maken is eigenlijk heel gemakkelijk. Je hebt slechts wat groenten, water, kruiden en zout nodig om zelf een heerlijke, gezonde basis voor soep of andere gerechten te bereiden. Soep eten als lunch helpt trouwens ook als je snel wilt afvallen. Maak eens een grote hoeveelheid bouillon, die je kunt invriezen en steeds kunt gebruiken voor bijvoorbeeld lasagne of spinaziesoep. Heb je weinig tijd? Dan kun je in tien minuten zelf bouillonblokjes maken.

Ingrediënten zelfgemaakte bouillon (8 kopjes)

  • 4 liter water
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 2 grote uien, fijngehakt
  • 2 middelgrote preien, alleen de witte delen in fijne ringetjes gesneden
  • 4 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 3 middelgrote wortels, geschild
  • 1 kop champignons (bij voorkeur shiitake), in plakjes
  • 2 stengels bleekselderij met bladeren, in plakjes
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • 2-3 laurierblaadjes
  • 1-2 takjes tijm of rozemarijn (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Doe de gewassen en gesneden groenten, de appelciderazijn, het water, de laurierbladeren en kruiden in een grote pan en breng aan de kook. Je kunt ervoor kiezen om minder water te gebruiken voor een meer geconcentreerde groentebouillon.
  2. Zodra het water kookt, haal je het deksel van de pan en zet je het vuur laag. Laat de bouillon 40 minuten tot 50 minuten op laag vuur koken.
  3. Haal de pan van het vuur en gebruik een schuimspaan om de groenten en kruiden te verwijderen.
  4. Giet de bouillon door een fijne zeef die bekleed is met kaasdoek in een grote glazen pot. Doe de resterende groenten en kruiden in de gft-bak.
  5. Giet de bouillon dan over in glazen met een inhoud van 150, 250 of 500 ml en laat deze volledig afkoelen voordat je de bouillon in de koelkast of vriezer zet. Kies je voor de vriezer, vul de pot dan niet helemaal tot de rand, omdat de bouillon tijdens het invriezen kan uitzetten.
  6. De bouillon blijft in de koelkast maximaal een week goed en in de vriezer maximaal drie maanden.

Opmerking

Uien, prei, knoflook en champignons zijn heel goed voor je darmen, maar deze groenten kunnen soms ook prikkelend werken. Kijk dus vooral wat voor jou werkt en pas het recept aan de behoeften van jouw lichaam aan.

Ingrediënten bouillonblokjes (16 stuks)

  • 3 middelgrote wortels, in stukken gesneden
  • ½ kopje prei, in ringen
  • ½ kopje knolselderij, geschild en in blokjes gesneden
  • ½ middelgrote ui, in vieren gesneden
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 3 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
  • 4-5 cherrytomaatjes of een middelgrote tomaat, gehakt
  • ½ kopje verse peterselie, grof gehakt
  • 3 ½ eetlepel zout (het liefst Himalaya-zout of Keltisch zeezout)

Bereidingswijze

  1. Doe de wortels, prei, knolselderij, ui en knoflook in een blender en mix totdat een glad mengsel ontstaat.
  2. Voeg de bleekselderij, tomaat, peterselie en het zout toe en mix totdat het een pasta is geworden.
  3. Schep de pasta in een vorm voor ijsblokjes en zet deze in de vriezer tot ze hard zijn.
  4. Om soep te maken, gebruik je 1 blokje bouillon per kopje water.

Waarvoor gebruik jij bouillon allemaal? Deel het hieronder in de reacties!

Dit gastartikel is geschreven door Annemiek Shrestha-van der Krogt van Floraa.

Deel deze pagina! Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Comments are closed.