Zo maak je zelf kokosmelk in 5 makkelijke stappen

0

Kokosmelk is net als amandel- of sojamelk een gezond en lactosevrij alternatief voor koemelk. Zelf kokosmelk maken is niet alleen heel gemakkelijk, maar nog goedkoop ook. Je kunt kokosmelk gebruiken in smoothies, romige soepen en om zó te drinken. En houd je niet van kokos of word je de smaak een beetje zat? Dan geef je de melk gewoon een ander natuurlijk smaakje, zoals vanille, aardbei of cacao.

Kokos heeft veel gezondheidsvoordelen. Het laurinezuur in kokosolie werkt bijvoorbeeld gezondmakend op de cellen in ons lichaam. Ook kokosmelk bevat deze gezonde vetzuren. Daarnaast vind je in kokosmelk behoorlijk wat vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, magnesium en vitamine C.

Kokosmelk maken

Je hebt slechts twee ingrediënten nodig om zelf kokosmelk te maken: kokosrasp en water. Dit zijn de hoeveelheden voor 4 tot 6 porties:

Hoeveelheden

  • 4 kopjes water
  • 1,5-2 kopjes ongezoete geraspte kokosnoot

Bereidingswijze

  1. Verhit het water in een pannetje, maar laat het niet koken.
  2. Doe de kokosnoot in de blender en voeg het hete water toe. Als niet al het water in de blender past, bewaar het resterende water dan voor later en herhaal hiermee stap 3 t/m 5.
  3. Mix het water en de kokosrasp een paar minuten op hoge stand totdat je een dikke, romige massa hebt.
  4. Giet de vloeistof door een vergiet om de meeste kokosrasp eruit te filteren.
  5. Leg dan een theedoek of kaasdoek over een kom en giet de kokosmelk hier doorheen. Knijp om alle kokosmelk eruit te halen. Dan is deze klaar om gebruikt te worden. Je kunt de melk nog 3-4 dagen in de koelkast bewaren.

Tip: Als je de kokosmelk in de koelkast bewaart en het vet zich daardoor van het water heeft gescheiden (dit kun je zien doordat er een soort roomlaag op de kokosmelk zit), dan helpt het om de kokosmelk eerst op kamertemperatuur te laten komen en deze dan even te schudden of te roeren voordat je hem gebruikt.

Dit kun je doen met de overgebleven rasp

Je hoeft de overgebleven kokosrasp niet weg te gooien, maar je kunt er kokosmeel van maken. Dit kun je gebruiken om cakejes of pannenkoekjes van te bakken. Om kokosmeel te maken, droog je de rasp eerst in de oven op lage temperatuur. Vervolgens kun je deze fijnmalen tot meel in de keukenmachine.

Kokosmelk met een smaakje

Kokosmelk heeft een heel eigen smaak, waar je van moet houden. Raak je een beetje uitgekeken op de smaak van kokos of houd je er niet van? Maak dan kokosmelk met een smaakje door na stap 5 één van de volgende ingrediënten toe te voegen:

  • Voor vanillesmaak: 1/2 theelepel vanille-extract
  • Voor aardbeiensmaak: 1/2 kopje verse of bevroren aardbeien
  • Voor cacaosmak: 2 theelepels cacaopoeder en 1/2 theelepel vanille

Ik hoop dat dit artikel je inspireert om zelf kokosmelk te gaan maken. Waarvoor gebruik jij kokosmelk allemaal? Deel het hieronder in de reacties!

Dit gastartikel is geschreven door Annemiek Shrestha-van der Krogt van Floraa.

Comments are closed.