Zo zijn eieren het gezondst

0

Eieren zijn goedkoop en zitten bomvol voedingsstoffen. Daarnaast bevatten ze relatief weinig calorieën, maar wat is de beste manier om een ei te bereiden en hoe blijven de nutriënten behouden?

Gekookt, gepocheerd, gebakken, gefrituurd, als omelet en in de magnetron. Allemaal manieren om een ei te eten. Sommige mensen eten zelfs wel eens een rauw ei. Toch zijn gekookte eieren veiliger om te eten in verband met de salmonellabacterie. Daarnaast worden door het koken van een ei eiwitten beter opgenomen. Mensen met hart- en vaatziekten en een hoge cholesterol moeten echter wel opletten.

Risico

Eierdooiers bevatten namelijk veel cholesterol. Een ei bevat ongeveer 212 mg cholesterol en dat is 71 procent van de dagelijks benodigde hoeveelheid. Voor gezonde mensen is dit geen probleem, maar door de grote hoeveelheid cholesterol kan dit een risico vormen zodra eieren bijvoorbeeld zijn gefrituurd, zoals bij een gemarineerde visfilet of schnitzel.

Het cholesterol gaat bij hoge temperaturen oxideren en verbindingen produceren die bekend staan als oxysterolen. En geoxideerde cholesterol en oxysterols in het bloed worden in het verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en aandoeningen.

Beter verteerbaar

Meerdere onderzoeken wijzen uit dat gekookte eieren beter verteerbaar zijn. Uit een studie blijkt zelfs dat 91 procent van het eiwit van een gekookt ei wordt opgenomen tegenover 51 procent van een rauw ei. Eieren bevatten veel biotine, een belangrijke voedingsstof die wordt gebruikt in het vet- en suikermetabolisme. Beter bekend als vitamine B7 of vitamine H.

In rauwe eieren bindt het eiwit avidine aan de vitamine biotine, waardoor het niet beschikbaar wordt voor het lichaam. Door het koken van eieren verandert die structuur, waardoor biotine wel opneembaar is.

Kort koken

Het koken van eieren kan voedingsstoffen echter ook aantasten. Zo is gemeten dat de hoeveelheid vitamine A afneemt met 17 tot 20 procent. Daarnaast neemt het aantal antioxidanten af bij koken, magnetrongebruik en bakken met 6 tot 18 procent.

Tevens wordt bij het bakken van een ei 61 procent vitamine D afgebroken als dit zo’n veertig minuten duurt. Een kortere kooktijd is daarom aan te raden. Bij kort koken of bakken blijven de nutriënten relatief goed behouden.

Bron: Healthline.com

Comments are closed.