Reflexzonetherapie

Geschiedenis

Historisch gezien lagen de Chinezen voor op de westerlingen in hun inzicht in het holistisch functioneren van het menselijk lichaam. Duizenden jaren geleden ontwikkelde ze het idee dat de verschillende lichaamsdelen verschillende contacten met de buitenwereld vertegenwoordigden. Het hoofd verbindt ons met de hemel, met onze handen maken we contact met elkaar door aanraking en samenwerking, de voeten verbindt ons met de aarde etc. De Chinezen waren zich erg bewust van hoe belangrijk de voeten zijn bij de behandeling van diverse ziekten.

Egypte voetreflexologyDe oudste documentatie met afbeeldingen van de uitoefening van reflexologie is in Egypte ontdekt. Deze afbeelding is gedateerd van omstreeks 2330-2500 voor Chr. Het is gevonden in een oude graftombe van de Egyptische arts Ankmahor.

Een Amerikaanse indianenstam, de Cherokee indianen van North Carolina beoefenen de reflexologie al eeuwen. Ze erkennen hoe belangrijk de voeten zijn voor het behoud van fysiek, mentaal en geestelijk evenwicht. Het is voor hun een hele belangrijke geneeskunst en deel van een gewijde ceremonie. De voeten lopen op de aarde waardoor je ziel met het universum verbonden is. Onze voeten zijn het contact met de aarde en de energieën die erdoor stromen.

De Amerikaan dr. William Fitzgerald is de grondlegger voor de basis van de moderne reflexologie met zijn ontdekking van zones en zijn technieken de “zonetherapie”.

Wat is reflexzonetherapie?

Reflexzonetherapie is een holistische geneeswijze ofwel een totaalgeneeswijze. Dit betekent dat de behandeling niet gericht is op een klacht of een ziekteverschijnsel, maar op de totale mens. De holistische visie gaat ervan uit dat het lichaam, geest en de ziel van de mens als eenheid moet worden gezien. Alles staat met elkaar in verband. Als er in het lichaam iets uit balans is, geeft dit een uitwerking op een ander deel van het lichaam. Zo kunnen er verschillende blokkades in het lichaam ontstaan die kunnen resulteren in diverse klachten.

Wat doet reflexzonetherapie?

Op de oren, handen en voeten liggen diverse zones en drukpunten die in verbinding staan met de spieren, klieren en organen in ons lichaam. Door deze zones en punten te bewerken/masseren wordt de doorbloeding, de stofwisseling en het afvoeren van afvalstoffen gestimuleerd. Het zelfgenezend vermogen wordt versterkt en de weerstand verhoogd. Lichaam en geest komen tot rust door de ontspanning. Door reflexzonetherapie worden blokkades die in het lichaam aanwezig zijn (veroorzaakt door bv. stress/drukte of vermoeidheid) opgeheven waardoor klachten verminderen of verdwijnen. Reflexzonetherapie werkt ook preventief.

Het kan bij veel klachten uitkomst bieden zoals:

 • rug, nek- en schouderklachten
 • gewrichtsklachten
 • long- en luchtweg klachten
 • spijsverteringsklachten
 • hoofdpijn, migraine
 • diverse chronische aandoeningen
 • menstruatie en/ of overgangsklachten
 • zwangerschapsklachten
 • psychische klachten zoals stress, burn-out of vermoeidheid
 • slaapstoornissen
 • oedeem

Bewustwording

Ziekten ontstaan als het lichaam uit balans is. Ziek zijn en de symptomen ervan zijn een waarschuwing van het lichaam dat er iets niet in orde is, je bent uit balans. Deze bewustwording is een onderdeel van het genezingsproces. Het is dan ook erg belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Het is vaak een teken om het even wat rustiger aan te doen en wellicht bij jezelf na te gaan wat er speelt in je leven. Houd jezelf maar eens een spiegel voor en als je eerlijk naar jezelf durft te kijken zul je verbaasd zijn wat deze bewustwording met je doet.

Dit artikel is geschreven door Carolien Vissers, zelfstandig reflexzonetherapeut bij praktijk Bomiso.