Zonnedakpannen: ook iets voor jou?

0

De zonnedakpan (ook wel: zonnepan) is een dakpan en een zonnepaneel in één. Het is een zonnepaneel in de vorm van een dakpan.

Zonnedakpannen worden niet – zoals bij standaard zonnepanelen wel het geval is – óp de dakpannen geplaatst, maar het zijn de dakpannen. Deze vorm van zonnepanelen is iets duurder dan standaard panelen. Maar je hebt dan wel meteen nieuwe dakpannen. Volgens installateur Marijn de Bel van Marbel BV zijn zonnepannen ongeveer 30% duurder dan gewone panelen. De terugverdientijd is afhankelijk van de hoeveelheid vermogen die wordt toegepast, maar hij ligt ergens tussen de 11-14 jaar.

Meer dakruime

Daarnaast hebben zonnedakpannen meer dakruimte nodig voor hetzelfde opwekkingsvermogen. Je kunt namelijk niet de gehele dakpan voorzien van zonnecellen. Een vierkante meter met zonnedakpannen heeft een capaciteit van ongeveer 110 WP. De zonnedakpannen zijn verkrijgbaar in vele vormen, kleuren en maten. Sinds de marktintroductie aan het begin van dit jaar komen er langzamerhand steeds meer huizen bij waar ze op liggen. Omroep Zeeland bericht deze week bijvoorbeeld over het eerste Zeeuwse dak met zonnedakpannen. Maar waarschijnlijk volgen er snel meer, want het regent aanvragen voor offertes bij de aannemer die de speciale pannen op het dak in Yerseke heeft gelegd.

De gebruikte zonnedakpan in Yerseke bestaat voor tachtig procent uit natuurlijk materiaal en is volledig recyclebaar. De dakpan ziet er uit als een gewone dakpan, maar heeft een zonnepaneel van silicium. Twee kabels aan de achterzijde sluiten de pan aan op een systeem dat het zonlicht omzet in energie.

Bron: Hetkanwel.nl

Foto: Omroep Zeeland

Comments are closed.