6 redenen waarom je vaker lente-uitjes zou moeten eten

0

Lente-uitjes doen meer dan een lekker smaakje of kleurtje toevoegen aan een soep of ander gerecht. Deze familie van de knoflook is heel goed voor je gezondheid! Dit zijn zes redenen om vaker lente-uitjes te eten.

1. Geeft je immuunsysteem een boost

Lente-uitjes ondersteunen je weerstand door de activiteit van bepaalde immuuncellen te stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek bij dieren. Ander onderzoek laat zien dat lente-uitjes de aanmaak van antistoffen tegen griep bevorderen. Daarnaast bevat deze gezonde groente ook nog eens veel vitamine C en A. Ook met deze weerstandvitamines ondersteunen lente-uitjes je natuurlijke afweer.

2. Goed voor je hart

Uit onderzoek blijkt dat lente-uitjes een gunstige werking hebben op de hoeveelheid cholesterol en triglyceriden in je lijf. Dat maakt deze smakelijke groente heel gezond voor je hart. Bovendien bevatten lente-uitjes veel vitamine K, dat je bloedvaten gezond houdt. En dan neemt ook nog eens je bloeddoorstroming toe als je lente-uitjes eet.

3. Voor gezonde botten

De vitamine K in lente-uitjes draagt bij aan gezonde botten. Dat doet de vitamine door de aanmaak van een bepaald eiwit te stimuleren. Dit eiwit is nodig voor een gezonde botdichtheid. Dezelfde vitamine helpt trouwens ook om wondjes te genezen.

4. Helpt wondjes genezen

Vitamine K draagt bij aan een gezonde bloedstolling. Dat is belangrijk om bloedverlies te voorkomen als je bent gevallen of op een andere manier gewond bent geraakt. Ook van dit gezondheidsvoordeel profiteer je dus als je lente-uitjes eet. Voeg ze dus vaker toe aan soep, salade of ovenschotel.

5. Houd je cellen gezond

Net als knoflook bevatten lente-uitjes allicine. Deze krachtige antioxidant helpt je lichaamscellen gezond te houden en eventuele zieke cellen af te voeren. Zo helpen lente-uitjes de groei van zieke cellen tegen te gaan. Er is onderzoek waaruit blijkt dat dit een gezondmakende werking heeft op de prostaat en dikke darm.

6. Helpt je afvallen

Lente-uitjes zijn caloriearm, maar bevatten veel voedingstoffen. Dat maakt deze groente tot een goede keuze als je wilt afvallen. Bovendien bevatten lente-uitjes behoorlijk wat vezels, die je een verzadigd gevoel geven. Daardoor eet je minder en kom je dus minder snel aan.

Uit onderzoek bij dieren blijkt dat lente-uitjes niet alleen bijdragen aan gewichtsverlies, maar ook je vetcellen kunnen laten krimpen. Dat is goed nieuws als je worstelt met je gewicht. Bovendien blijken lente-uitjes de aanmaak van een eiwit te stimuleren dat de vetverbranding ondersteunt.

Wanneer uitkijken met lente-uitjes?

Hoewel weinig mensen allergisch zijn voor lente-uitjes, kun je het beste een arts raadplegen als je na het eten van deze groente last hebt van jeuk, huidirritatie, kortademigheid, braken of een piepende ademhaling. Ook als je bloedverdunners slikt, kun je het beste voorzichtig zijn met deze groente.

Ik hoop dat dit artikel je inspireert om vaker lente-uitjes te eten. Ken je lekkere recepten met lente-uitjes? Deel ze dan hieronder in de reacties!

Dit gastartikel is geschreven door Annemiek Shrestha-van der Krogt van Floraa.

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24018671
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23442670
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21468588
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21468588
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21042755
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3443092/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12419792/

Comments are closed.