Browsing: Blog

Blog
0

Je zou in de toekomst moeten kunnen kijken. Een eigenschap die ik Harry Potter eerder toedicht dan mijzelf. Maar je kunt ook een treetje lager gaan. Je kunt bijvoorbeeld de voorwerpen van nu vergelijken met wat je er vroeger van vond. Een no-iron overhemd werd als praktisch bevonden (niet strijken), terwijl ik nu toch liever een katoenen koop. En hoe zit dat met kurk? Hoe kijk ik tegen kurk aan over tien of twintig jaar? Ik bedoel dan kurk als “afdichter” van wijnflessen.

Blog
0

De woorden ‘natuurlijk’, ‘puur’, ‘organisch’ zijn niet beschermd. Iedere fabrikant of cosmeticamerk mag deze woorden op de verpakking gebruiken. Hierdoor wordt vaak afbreuk gedaan aan de betekenis en waarde van deze woorden. Sommige bedrijven noemen hun product ‘natuurlijk’, terwijl er slecht één natuurlijk ingrediënt in het product voorkomt. Op deze manier profiteren ze van de hedendaagse groene trend, zonder aan enige milieu-eisen hoeven te voldoen. Dit heet dus ‘greenwashing’. Maar wat kun je hier aan doen?

Blog
0

Veel mensen zeggen er baat bij te hebben en volgens mij is er nog nooit iemand overleden aan het innemen van homeopathische middelen. Dus met welke rede zou je het dan verbieden? Vele andere producten waarvan bewezen is dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid zijn gewoon vrij verkrijgbaar. Beetje omgekeerde wereld wat mij betreft. Voor homeopathische middelen worden werkingen geclaimd die niet te bewijzen zijn en daarom zouden ze verboden moeten worden, is de redenering. Ik zou zeggen: het is nog niet te bewijzen met de huidige onderzoeksmethodes.

Alex Djukanovic
0

Chinese geneeswijzen (CG) worden al duizenden jaren gebruikt. Dit laat de waarde en wijsheid zien die in deze mooie therapieën terug te vinden zijn. De belangrijkste voordelen van CG zijn dat ze mild zijn, nauwelijks of geen bijwerkingen hebben en ze zijn zeer kosten effectief. Dit komt doordat CG preventief werken en er wordt gekeken naar de relatie tussen mens en omgeving. Door vroeg aan kleine klachten te werken, wordt men doorgaans later niet of minder ernstig ziek. De meest bekende vormen van CG zijn acupunctuur en kruiden, beide pas ik toe in mijn praktijk Nurture Your Nature. Eerder heb je al kunnen lezen over acupunctuur. In dit blog vertel ik je graag wat meer over het nut van de kruidentherapie.

Blog
0

Verkoudheid en griep zijn de meest voorkomende winter gezondheid klachten. Verkoudheid en griep ontstaan door een virus infectie en kennen vele symptomen zoals: keelpijn, verstopte neus, hoofdpijn, enz. Via de huisarts en drogisterijen zijn daar verschillende medicijnen voor te kopen en te gebruiken, maar als je de voorkeur geeft aan huismiddeltjes op natuurlijke basis, zijn daar ook mogelijkheden toe.

Blog
0

September is één van mijn minder favoriete maanden in de moestuin. Het is ofwel heel zonnig, ofwel heel nat. There’s no in between. Bovendien merk je aan verschillende planten dat ze stilaan wat uitgebloeid zijn. Ze stoppen met overvloedig vruchten te produceren en kondigen stilaan het einde van het moestuinseizoen aan. Of zijn er toch nog manieren om je moestuinhart nog even verder te laten kloppen?

Blog
0

Moe, moe, moe… Wel bekend bij een nieuwbakken moederschap, maar dit was toch wel erg extreem. Al voor de blijde verwachting, vertelde ze, was ik eigenlijk al niet vooruit te branden, maar nu is het helemaal niet meer vol te houden. Zelfs in hartje zomer kon ze het niet warm krijgen, haar haren vielen uit, mensen konden maar beter uit haar buurt blijven vanwege de onaardigheden die ze zich schuldbewust liet ontvallen, ze was achterdochtig en had enorme behoefte aan zoetigheid. Eigenlijk was ze aan het eind van haar Latijn… Op zoek dus naar een passend middel!

Rineke van der Baan
0

Wat is seksueel misbruik eigenlijk? Het horen van de term zegt vaak niet genoeg. De cijfers zijn hoog, de impact is hoog. Maar toch lijken we er allemaal ver vandaan te willen blijven. Echt doorvragen doen we niet, het er echt over hebben doen we ook niet. Het is eng, beschadigend, benauwend.

Wies Teepe
0

“Dat is toch onkruid, dat kun je toch niet eten?” Dit hoort Wies Teepe heel vaak op wandelingen, excursies en workshops Eten uit de Natuur als ze wijst naar een smakelijke eetbare plant. Maar als je nadenkt over onze voorgeschiedenis als oermens, dan wordt het ineens vanzelfsprekend, want voordat de mens ongeveer 12.000 jaar gelden aan landbouw ging doen, kwam al ons voedsel natuurlijk uit de wilde natuur. Wilde planten zijn de voorouders van onze huidige groentes. In deze blog lees je er meer over en een aantal recepten om van vlierbloesem te maken.

Blog
0

Elk jaar wordt er veel aandacht besteed aan het belang van de bijen en wat het gebrek aan bijen voor consequenties heeft. Op zaterdag 8 en zondag 9 juli zijn weer de jaarlijkse landelijke open imkerijdagen. Je leest er hier meer over.

12314