Browsing: Blog

Annemiek Shrestha
0

7 gezonde voordelen van avocado

Avocado is een unieke vrucht. De meeste fruitsoorten bestaan voornamelijk uit koolhydraten, maar avocado bevat vooral vetten. Deze ‒ en andere stoffen in avocado ‒ hebben veel voordelen voor onze gezondheid. We zetten er zeven op een rijtje.

Blog
0

Ooracupunctuur; wat is het en hoe werkt het?

Ooracupunctuur ofwel auriculotherapie is een moderne ontwikkeling binnen de acupunctuur. Het principe van de ooracupunctuur is het herstellen en genezen met de oorschelp als werkterrein.
Medisch spreekt men van auriculotherapie (auricula=oor, therapie=behandeling).

Blog
0

Op vakantie met een moestuin

De zomervakantie staat weer voor de deur en dat wil zeggen dat heel veel mensen een paar dagen tot een paar weken andere oorden opzoeken. Plezant. Heel plezant zelfs, maar wat doe je dan met je moestuin? Gok je erop dat deze een paar weken lang in ideale condities blijft verder groeien, of probeer je toch maar beter om hem in veilige handen en in de meest ideale omstandigheden achter te laten?

Blog
0

Mijn geliefde kat

Het is eerste Pinksterdag. Ik ben nog heerlijk in dromenland wanneer ik opgeschrikt word door het hevig jammerende gemiauw van mijn kat. Opgeschrikt ren ik naar beneden waar het geluid vandaan komt. Onderaan de trap lag een paniekogende kat die hulpvragend mij aankeek. Ik tikte tegen zijn achterlijf die plat op de grond lag, maar er was geen reactie in de koude verlamde achterpoten te krijgen. Vloekend van schrik en verdriet rende ik naar mijn homeopathische medicijn box en duwde er gelijk een korrel in. Het gekerm was weg, de verlamming nog niet…

Blog
0

Zonder water geen leven, zonder water geen bier

Bier bevat een 4-tal ingrediënten waarvan, granen kruiden en gist reeds behandeld zijn in een eerder blog. Het vierde en misschien wel belangrijkste ingrediënt is WATER. Bier bestaat voor meer dan 80% uit water. Zonder water geen leven,  zonder water geen bier.

Blog
0

Juni: wie oogst, moet zaaien

Kroppen sla, peultjes, vroege aardappelen, spinazie, wortelen bietjes en met wat geluk de eerste kolen; dat valt er zeker en vast allemaal al te oogsten deze maand. En ze zeggen wel eens: wie zaait zal oogsten. Ik zeg altijd: wie oogst, moet zaaien.

Blog
0

Gezond of ongezond? Het belang van de juiste combinaties

De vraag of we gezond of ongezond eten lijkt niet zo heel ingewikkeld te zijn. De meeste mensen zullen op de vraag wat gezond is dingen noemen als fruit, groente, zuivelproducten, vis, kip en ongeraffineerde graanproducten. Populair zijn natuurlijk ook de smoothies met de bijna grenzeloze combinaties van groente en fruit met melk of yoghurt. Toch is er vanuit Ayurvedisch perspectief heel wat mis met een op het eerste gezicht gezond ontbijt. Dat ligt niet aan de afzonderlijke producten, maar de combinaties. Waarom? Omdat alles wat we eten ook verteerd moet worden. En precies daar gaat het voor bepaalde combinaties mis.

Blog
0

Brandnetel compres

Bijzonder van brandnetel is een aftreksel op olie zoals gebruikt wordt uit de receptuur van Hildegard von Bingen, vooral bij concentratie storing en geheugen zwakheid. Deze olie gemaakt van brandnetelsap en brandnetelzaden is getrokken op olijfolie of amandelolie. Je kan het gebruiken voor het slapen gaan. Volgens Hildegard is het belangrijk om het in deze volgorde toe te passen: masseer meerdere druppels eerst op het borstbeen en daarna op beide slapen. De werkzaamheid is werkelijk verbazingwekkend, vooral bij oudere mensen. Met name wanneer deze zelf merken dat ze vergeetachtig beginnen te worden.

Blog
0

Koud water drinken: gezond of toch niet?

Volgens Ayurveda is het drinken van zuiver water de eenvoudigste oplossing voor veel kwalen. Maar de helende kracht van water hangt af van hoe we het drinken. Moet het water koud, heet of op kamertemperatuur zijn? En hoeveel water moet je drinken? In deze blog krijg je antwoord op deze vragen.

Jacqueline Pompe
0

Wereld Yoga dag 2018 – ervaar eenheid met de natuur

De premier van India, Narendra Modi vroeg aan wereldleiders om een Internationale Yoga dag te adopteren. Want die dag kan ons helpen om beter om te gaan met klimaatverandering. Modi zei dit, alweer 4 jaar geleden, tegen de 193 leden van de Verenigde Naties die in vergadering bijeen waren. Hij zei: Laat ons werken aan de adoptie van een Internationale Yoga dag. Hij merkte daarbij op dat ”Yoga een waardevolle gift is van de Indiase traditie. Het gaat niet om oefeningen maar om het ontdekken van een gevoel van eenheid met je zelf, met de wereld, en met de natuur.”

1 2 3 18