Een kruidentuin voor rust en smaak

0

Veel mensen denken dat je een grote tuin moet hebben om te genieten van verse kruiden in je eten of huis. Dat is niet waar. Een kleine kruidentuin kan eigenlijk op iedere plaats, zelfs als je maar weinig ruimte hebt. Denk bijvoorbeeld aan de vensterbank. Daar is altijd wel plaats voor kleine potjes waarin kruiden kunnen groeien. Daarbij levert een kruidentuin naast heerlijke kruiden ook heel veel andere voordelen op.

Ontspanning en afleiding

We zijn allemaal heel druk, ontspannen is daarom heel belangrijk. Wanneer je met een kruidentuin begint dan zul je zien dat je daar, naast heerlijke kruiden, ook ontspanning voor terug krijgt. Bezig zijn met de planten en de natuur geven je veel rust en voldoening. Zeker wanneer de planten je daar heerlijke kruiden voor teruggeven. Weet je niet hoe je moet beginnen? Je kunt zelf zaadjes kopen en daar planten uit kweken. Hierdoor krijg je hele sterke planten. Je kunt echter ook beginnen met de plantjes uit de supermarkt. Deze zijn kwetsbaarder en hebben een kortere levensduur, maar zijn goed om mee te beginnen. Wanneer ze uitgegroeid zijn kun je een stekje van de wortel nemen en daarmee een nieuwe plant laten groeien. Zo groeit je kennis van de planten met ze mee.

Kruiden gebruiken in de keuken

We weten natuurlijk allemaal dat verse kruiden zorgen voor veel meer smaak aan het eten. De juiste kruiden zijn ideaal om zout deels te vervangen. Minder zout eten is heel belangrijk en goed voor onze gezondheid. Een kruidentuin zorgt voor een gezonde maaltijd en is goedkoper dan het kopen van de kruiden in de supermarkt. Eigenlijk een win-win situatie.

Kruidenboeket, potpurri en geurzakjes

Naast het gebruik van kruiden in het eten, zijn er natuurlijk veel meer manieren om kruiden te gebruiken bij je thuis. Je kunt in de zomer een heerlijk kruidenboeket maken. Dit is prachtig om zelf van te genieten, maar ook om cadeau te geven. Of versier de eettafel tijdens een speciale maaltijd met prachtige kruiden zoals lavendel en rozemarijn.

Veel kruiden hebben een heerlijke geur, denk aan lavendel, rozemarijn, munt, tijm, citroenmelisse of salie. Deze kruiden zijn heerlijk om te gebruiken als potpourri of in een geurzakje. Een geurzakje kun je heel gemakkelijk zelf maken van restjes stof of organza. Laat de kruiden drogen en bewaar het zakje in je linnenkast voor een bijzondere geur. Wil je liever potpourri? Dan haal je de bloempjes en blaadjes van de takjes en leg ze in een kom. Zo zorg je voor een heerlijke geur in iedere kamer. Nog een kleine tip: stop eens wat gedroogde kruiden in een kussen op de bank. Wanneer je er tegenaan gaat zitten komt de geur vrij en geniet je nog meer van je eigen geteelde kruiden.

Heel veel mogelijkheden

Waar veel mensen denken dat kruiden alleen geschikt zijn voor een heerlijk kopje thee en een smaakvolle maaltijd, zijn er eigenlijk eindeloos veel mogelijkheden om te genieten van kruiden en een eigen kruidentuin. Er zijn alleen maar voordelen. Start vandaag nog met je eigen kruidentuin en ontdek alle voordelen.

Comments are closed.