Bijdragen aan een duurzame wereld begint thuis

0

Wil jij je steentje bijdragen aan het klimaat en een duurzamere wereld, maar weet je niet hoe? In dit artikel vind je een aantal tips over hoe je thuis aan de slag kunt met duurzaamheid. Een belangrijke factor is om op een duurzame manier energie opwekken. Dit kan op verschillende manieren, denk aan windmolens of zonnepanelen. Maak je ook vooral geen zorgen dat jouw huis misschien niet geschikt is voor het duurzaam opwekken van energie. Heb je bijvoorbeeld een schuin dak? Geen probleem! Er kunnen dan gewoon zonnepanelen geplaatst worden met een zonnepanelen montagesysteem schuin dak.

Windenergie

Een van de manieren om op een duurzame manier energie op te wekken is via windmolens. De kans is klein dat je zelf een windmolen in je tuin kunt plaatsen maar je kunt wel gebruik maken van windenergie opgewekt in een van de vele windmolenparken in Nederland. Dit kun je regelen via je energieleverancier. Windturbines zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Door de wind gaan de rotorbladen draaien en via een naaf wordt die beweging doorgezet naar een elektriciteitsgenerator. Een gondel zorgt ervoor dat de wind die is opgevangen door de rotorbladen wordt omgezet naar elektriciteit.

Warmtepompen

Iets wat je wel zelf thuis kunt doen om duurzaam energie op te wekken is een warmtepomp aanschaffen. Dit apparaat haalt warmte uit de aardbodem en uit bodemwater en gebruikt dit vervolgens om nog meer warmte op te wekken. Doordat een warmtepomp gebruikt maakt van de al aanwezige warmte in een bron is dit erg duurzaam. Daarnaast raakt deze warmte niet op waardoor deze methode eindeloos toegepast kan worden.

Zonnepanelen

De misschien wel meest gebruikte manier voor het duurzaam opwekken van energie zijn zonnepanelen. Veel huishoudens zijn al om en steeds meer daken in Nederland zijn bedekt met zonnepanelen. Maar hoe werken zonnepanelen precies? Het zonlicht dat valt op het paneel wordt opgenomen door zonnecellen. Hiermee wordt elektrische gelijkspanning opgewekt en dit wordt vervolgens omgezet in wisselstroom (de stroom die ook uit een stopcontact komt). Voor het kopen en plaatsen van zonnepanelen kun je bij verschillende partijen terecht. Voor wie denkt dat zonnepanelen alleen op een plat dak geplaatst kunnen worden heeft het mis. Het is voor meerdere typen daken mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Per daktype is er namelijk een specifiek zonnepanelen montagesysteem. Duurzaam energie opwekken kan dus op verschillende manieren en is beschikbaar voor verschillende soorten huizen.

Dit is een partnerbijdrage van Lequal.

Comments are closed.