Shiatsu

Shiatsu is een vorm van energetische (massage) therapie die gebaseerd is op de Chinese geneeswijze, welke zich heeft ontwikkeld door eeuwenlange ervaring. De Chinezen beoefenden deze geneeswijze al ver voor onze jaartelling, andere spreken over meer dan 4.000 jaar. Men gaat hierbij uit van herstel van het natuurlijk evenwicht van de mens. Er wordt naar de mens en geest als één eenheid gekeken (zgn. holistisch beeld). Het doel is om de levenskracht (energie) optimaal te houden of weer op peil te brengen.

Shi betekent vinger en atsu betekent druk. Volgens deze Chinese zienswijze stroomt onze levensenergie (Chi) via vaste banen (meridianen) door ons lichaam, die verbonden zijn met een orgaan. Stelt u zich dat maar voor als een systeem met allemaal tuinslangen met water, elk aangesloten op een orgaan in ons lichaam. Zit er nu een verstopping ergens in een van de tuinslangen, dan stagneert de waterstroom. Zo kun je ook de energiebanen in het lichaam zien. Shiatsu maakt gebruik van bepaalde energetische punten op deze meridianen, net zo als bij de acupunctuur, alleen worden er bij Shiatsu geen naalden gebruikt. Men heeft via radioactieve meetmethodes het verloop van de meridianen wetenschappelijk aangetoond.

5elementen_websiteIn de Chinese oudheid heeft men het verloop van de menselijke machine en zijn omgeving ingedeeld in 5 verschillende “elementen“ (hout, vuur, aarde, metaal, water). Elk element is gekoppeld aan diverse organen. Ook is alles verdeeld in Yin (rust) en Yang (beweging) De energie heeft een patroon wat gevolgd wordt, van het ene element naar het andere. Als binnen de 5 elementen het zwarte lijntje in de cirkel gevolgd wordt, verlopen de processen goed en is alles in evenwicht. Het ene element voedt het andere. Als een van de elementen verstoord raakt, is het evenwicht zoek en ontstaan er klachten. De wisselwerking tussen Yin en Yang is te beschouwen als de beweging van nacht naar dag en weer naar nacht, als de schaduwkant van een berg die weer naar de zonkant gaat. Een nooit ophoudende beweging. Shiatsu kan een verstoord evenwicht weer in balans brengen en je zult je energieker voelen en de klachten zullen afnemen.

Wat doet Shiatsu?

ShiatsuIn Japan heeft men deze wijsheid omgezet in een therapie. De Shiatsu therapeut behandelt de energiebanen met de handen zodanig dat de energie weer vrij kan doorstromen. Een blokkade in de energiebanen kan komen door allerlei oorzaken zoals stress, operaties, emoties, verkeerde houding, verkeerde leefgewoontes, bepaalde voedingsmiddelen, etc. Ouderen kunnen door hun veelal zittend leven, veel baat hebben bij een behandeling, deze uiteraard passend bij hun fysieke mogelijkheden. Denk maar eens aan de stramme benen die vaak optreden bij deze groep mensen.

Bij diverse sportblessures kan Shiatsu versnelling van herstel teweeg brengen. Na operaties kan een betere doorbloeding genezing versnellen. Om de blokkades sneller te doen verdwijnen, passen wij, indien nodig, extra technieken toe. Zoals cuppen (vacuüm trekken van glazen bolletjes die op de blokkades gezet worden), taping (gebruik van bepaald soort tape), moxa (gedroogd bijvoetskruid). Uiteraard ga je met ernstige klachten altijd eerst naar de huisarts! En een gebroken arm kan echt niet door Shiatsu genezen!

Wie heeft er baat bij Shiatsu?

Men kan veel baat hebben bij een behandeling voor klachten die ontstaan door een niet goed functionerende doorstroming van onze energiebanen (bloed, vloeistoffen en voedingsstoffen). Denk bijvoorbeeld ook aan spierpijn, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen etc. De blokkades kunnen naar buiten komen als zwellingen, verkramping, huidproblemen, rugklachten, depressie, vruchtbaarheidsproblemen, menstruatieproblemen, obstipatie, etc. Door deze vorm van therapie gaan de organen beter functioneren, waardoor een sterke preventieve werking tegen allerlei kwalen optreedt. Een regelmatige Shiatsu behandeling spoort een onevenwicht zo snel mogelijk op en zorgt ervoor dat klachten zich zo min mogelijk ontwikkelen.

Het is tevens heerlijk ontspannend, dus gewoon erg lekker om behandeld te worden. Ook de cosmetische kant van het lichaam kan baat hebben bij Shiatsu. Beschouw dit als fijne bijkomstigheid. Ook pasgeborenen en kinderen kan men goed behandelen. Bij een baby kan het bijvoorbeeld zijn dat er te veel druk op het schedeltje is gekomen tijdens de bevalling (o.a. zuignap, tangverlossing) en kan er zich hierdoor als gevolg bijvoorbeeld een huilbaby of een baby die ligt te bonken in het bedje, ontwikkelen.

Wanneer kan er geen Shiatsu toegepast worden?

Bij hoge koorts wordt het energiebeeld te veel verstoord en kan er geen behandeling plaats vinden. Tijdens de zwangerschap worden niet alle punten behandeld; vlak voor de bevalling kan een bekken behandeling helpen om de bevalling te vergemakkelijken. Bovendien: het is voor mij niet prettig om te behandelen als je een virusinfectie hebt!

Hoe vindt de Shiatsu behandeling plaats?

Bij de eerste sessie vindt er een kennismakingsgesprek plaats (intake) om een juist beeld te krijgen van de klachten en te achterhalen waar deze vandaan kunnen komen. De therapie vindt plaats op een mat (futon) op de grond. Je moet makkelijke kleding aantrekken die niet te dik is. Een spijkerbroek is uit den boze, een jogging broek met T-shirt prima. Mocht het fysiek niet mogelijk zijn op een mat te gaan liggen, kan er ook goed op een massagestoel of -tafel behandeld worden. Indien je een aanvullende zorgverzekering hebt, wordt de behandeling meestal gedeeltelijk vergoed.

Dit artikel is geschreven door Rita Ligteringen van Shiatsu Driebergen