Haptotherapie

Haptotherapie is een persoonsgerichte therapie met als speerpunten het voelen en ervaren. Het is de toegepaste vorm van haptonomie. Haptotherapie valt onder de categorie alternatieve geneeswijzen of alternatieve bewegingstherapie.

Gevoelens, gedachten en gebeurtenissen zijn soms niet in harmonie met de manier waarop iemand zijn/ haar leven leidt. Ook kunnen bepaalde gevoelens en gedachten juist zijn weggestopt of genegeerd worden. Hierdoor kunnen er lichamelijke, maar ook geestelijke klachten ontstaan.

Haptotherapie is een persoonsgerichte therapie en zal zich niet enkel richten op de klacht. Het voelen, het beleven, staat steeds centraal tijdens de therapie. In de haptotherapie speelt, naast het gesprek en ervaringsoefeningen, de positieve werking van aangeraakt worden een belangrijke rol. Affectieve bevestiging, middels aanraken in het bijzonder, is kenmerkend voor haptotherapie.

Gaandeweg de therapie ontstaat er meer bekendheid met het eigen gevoel en dat geeft een gevoel van veiligheid, van waaruit iemand zich kan ontwikkelen. Het gevoel kan dan weer richting geven aan het leven. De ratio, het denken, wordt steeds meegenomen in dit proces.

Haptotherapie kan helpen bij lichamelijke en geestelijke klachten en problemen die te maken hebben met bijvoorbeeld: stress, uitdrukken van gevoelens, relaties, zelfbeeld, seksualiteit, intimiteit, trauma’s, acceptatie, misbruik of verandering van levensfase. In veel gevallen kan haptotherapie ook worden gecombineerd met andere therapieën.

Goed om te weten:

  • Een verwijzing van de huisarts is niet nodig.
  • Vergoedingen uit het aanvullende pakket vallen níet onder het eigen risico.

Vind een haptotherapiepraktijk bij jou in de buurt »

Dit artikel is geschreven door GZ-Haptotherapeut Suzanne van Enk

Foto: iStockphoto

Natuurlijke geneeswijzen
Passiebloem
0

5 natuurlijke middelen tegen angst

Steeds meer mensen hebben te maken met angst. Niet gek, het is namelijk een gezonde reactie op stress. En laat stress voor velen in de Westerse maatschappij dagelijkse kost zijn. Als angst het dagelijkse leven gaat beheersen, is het van belang er iets tegen te doen. Medicijnen tegen angst gaan hand in hand met ongewenste bijwerkingen, zoals verminderde alertheid, een verlaagd libido en zelfs suïcidale gedachten. Een veilige manier om met angst om te leren gaan is door middel van cognitieve gedragstherapie. Daarnaast helpen de volgende vijf natuurlijke opties ook bij angst.