Browsing: Voeding

Nieuws Rooibos thee
0

Rooibos: gezond en verkwikkend Koffie en thee zijn bij ons gangbare warme dranken, maar Zuid-Afrikanen…

Nieuws Biologisch appels
0

Bio-appels beter voor darmflora en gezondheid!

Appels zijn wereldwijd zowat de meest gegeten vruchten. Maar wist je: appels hebben hun eigen microbioom, en dat consumeren we mee met de appel. En dat beïnvloedt dan weer óns microbioom/darmflora. Eigenaardig genoeg zitten de meeste beestjes (zo’n 100 miljoen per appel!) niet op de schil, maar wel ín de vrucht. Appels eten zorgt dus voor een rijke aanvoer…

Nieuws De 'biologische consument' eet duurzaam
0

De ‘biologische consument’ eet duurzaam

Consumenten die vooral biologische voedingsproducten koopt, leven duurzamer. Franse onderzoekers hebben dit kunnen afleiden uit gegevens van de NutriNet-Santé-studie. De belangrijkste reden is de lagere consumptie van vlees van de gemiddelde ‘biologische consument’. De biologische consument eet ook voedzamer en is vanzelfsprekend minder blootgesteld aan pesticiden.

Nieuws Tomatensap verbetert bloeddruk en cholesterol
0

Tomatensap verbetert bloeddruk en cholesterol

Het dagelijks drinken van puur tomatensap kan de bloeddruk en het cholesterol verlagen, blijkt uit onderzoek in Japan. Bij 94 deelnemers daalde de hoge bloeddruk significant en bij 125 deelnemers nam het lagedichtheidlipoproteïne (LDL) af, stoffen die zorgen voor het transport van cholesterol uit de lever.

Nieuws Honing tegen astma
0

Honing tegen astma

Astma is een van de meest voorkomende chronische longaandoeningen. Mensen met de aandoening zoeken steeds vaker naar complementaire behandelingen. Het gebruik van honing heeft de aandacht, maar werkt niet altijd goed. Gebruik van honing in combinatie met kruiden blijkt effectiever te zijn.

Nieuws Gember
0

Gember en kurkuma als natuurlijke pijnbestrijders

Veel kruiden hebben geneeskrachtige eigenschappen, zo ook gember en kurkuma. Uit een meta-analyse komt naar voren dat supplementen met extracten van deze twee wortelstokken effectieve pijnstillers zijn. Ook blijkt de dosering hierbij een grote rol te spelen.

Meer over Diabetes
0

Wetenschap bevestigt: diabetes is omkeerbaar

Nederlandse wetenschappers hebben een van de eerste bewijzen geleverd dat diabetes type 2 door voedings- en leefstijlmaatregelen omkeerbaar is. Bloedwaarden verbeteren, er zijn minder en soms zelfs geen medicijnen nodig en patiënten voelen zich gezonder. Dit valt af te leiden uit de pilotstudie Keer Diabetes2 Om van het Louis Bolk Instituut. Een omvangrijker onderzoek is al gaande.

Nieuws Rauwe koemelk
0

Rauwe koemelk bij koemelkallergie

Het bewerken van melk, zoals pasteuriseren en homogeniseren, maakt koemelk meer allergeen dan rauwe melk. De consumptie van rauwe melk bij een koemelkallergie wordt veel beter verdragen.Het was al bekend dat het drinken van rauwe melk het ontstaan van astma en allergieën kan voorkomen. Recent is er een onderzoek gepubliceerd waarin bekeken is hoe allergeen de melk zelf is na bewerking. Hieruit blijkt dat het verhitten van melk zorgt voor een verandering in de structuur van wei-eiwitten.

Nieuws Blauwe bessen
0

Minder artroseklachten met blauwe bessen

Wandelen lukt beter bij volwassenen met artrose aan de knie die vier maanden lang 40 g gevriesdroogde blauwe bessen hebben genomen. Ze hebben minder pijn, zijn minder stijf en hebben het minder lastig bij de uitvoering van hun dagelijkse taken. Die resultaten namen onderzoekers van de Texas Woman’s University waar bij 63 mannen en vrouwen met knieartrose. Echter waren de verschillen met de controlegroep statistisch gezien niet significant.

Artrose is de meest voorkomende klacht die vlot wandelen onmogelijk maakt: 50 miljoen volwassen Amerikanen hebben ermee te maken. Ontsteking is drijvende kracht achter artrose en is reeds in het vroegste stadium van artrose waarneembaar. Blauwe bes is rijk aan polyfenolen – met name anthocyanen – die bekend staan voor hun ontstekingsremmende werking. Verandering in ontstekingsfactoren zoals TNFɑ, ILβ, IL6 en MCP1 waren niet-veelzeggend in deze studie.

Nieuws
0

Gezonde voeding vermindert kans op depressie

Een gezond voedingspatroon leidt tot een verlaagd risico op depressieve symptomen, zo blijkt uit het promotie-onderzoek van Esther Vermeulen (Universiteit van Amsterdam). Zij vond een relatie tussen een gezond voedingspatroon (met veel groenten, olijfolie, granen, fruit, vis, peulvruchten en melkproducten en een gematigde hoeveelheid rood vlees) en een verlaagd risico op depressieve symptomen.

1 2 3 21