Koffie en thee zijn bij ons gangbare warme dranken, maar Zuid-Afrikanen zijn liefhebbers van rooibosthee. Rooibos wordt uitsluitend in Zuid-Afrika geteeld, maar krijgt meer en meer internationale belangstelling. Voor de thee gebruikt men de naald-achtige blaadjes die tijdens verwerking bruinrood worden. Over de gezondheidseffecten van rooibos is veel minder bekend dan van koffie of thee. Rooibos bevat geen cafeïne, dat is al een groot voordeel voor vele mensen die daar last van ondervinden.
Positieve effecten van rooibos thee
Rooibos is erg rijk aan antioxidanten en bevat unieke bio-actieve stoffen. Zes kopjes rooibosthee per dag verminderen oxidatieve schade in het lichaam bij personen die een hoger cardiovasculair risico hebben. Rooibosthee verbetert ook de verdeling van cholesterol in het lichaam: meer HDL, maar minder LDL.
Net zoals groene thee kan een kopje rooibosthee dus een goede bijdrage leveren aan onze dagelijkse gezondheid.
Bron: ABCgezondheid.nl