Drie creatieve manieren om duurzame energie op te wekken

0

Wereldwijd wordt steeds meer duurzame energie opgewekt. Het eerste waar mensen aan denken bij het opwekken van duurzame energie zijn zonnepanelen, waterkrachtcentrales en windturbines. Maar er is nog veel meer mogelijk. Door creativiteit los te laten op de vraagstukken zijn er al verschillende ideeën voorbijgekomen. Dit zijn drie mooie voorbeelden.

Energie opwekken met vliegers

Momenteel is deze oplossing voor het duurzaamheidsvraagstuk hard aan de weg aan het timmeren. Zo haalde het Britse bedrijf Kite Power Systems al enkele jaren geleden investeringen op van grote energiebedrijven E.on, Shell en meer om dit product naar de markt te brengen. Ook in Nederland zijn er meerdere bedrijven actief bezig met het ontwikkelen van dit idee. De vliegers moeten op grote hoogte energie gaan opwekken. Dit is op meerdere manieren een efficiënte manier om stroom op te wekken. Zo zijn de vliegers veel goedkoper om te produceren dan windmolens en is er ook minder materiaal nodig. Daarnaast waait het veel harder op ongeveer 450 meter boven het land. Het gebruik van deze wind zorgt dan ook voor meer dan 50 procent extra capaciteit. Altaeros Energies is een Amerikaans bedrijf dat werkt aan windturbines in heliumballonnen. Deze hebben een dubbele functie en kunnen ook ingezet worden voor communicatiediensten.

Golfenergie voor duurzame stroom

Golfenergie heeft een enorme potentie in het opwekken van duurzame energie. Dit principe wordt ook wel golfslag-energie genoemd en het gaat om de energie die gewonnen kan worden uit de snel wisselende waterhoogte op zee. Golfenergie kan op verschillende manieren gebruikt worden. Naast het opwekken van elektriciteit kan deze techniek bijvoorbeeld gebruikt worden voor het ontzilten van water of rondpompen van water. Verschillende bedrijven werken aan installaties om deze potentie te benutten. In 2019 hebben Schotse en Italiaanse ingenieurs een manier ontwikkeld die werkt met membranen in plaats van luchtturbines. Hierdoor wordt het een stuk eenvoudiger om energie uit de golven te winnen. Deze installatie is minder kwetsbaar dan de bestaande techniek doordat deze over weinig bewegende delen beschikt.

Zonneblokken in plaats van zonnepanelen

Bijna alle mensen zijn inmiddels bekend met zonnepanelen en de rol die de zon kan spelen bij het opwekken van duurzame energie. Aan de Britse Universiteit wordt al enkele jaren hard gewerkt aan de zonneblokken. Deze technologie zorgt ervoor dat de technologie samensmelt met een gebouw. Het zijn namelijk glazen blokken die je in muren en daken kunt plaatsen. De stroom opwekker kan hierdoor ook gebruikt worden door mensen die momenteel geen zonnepanelen kunnen plaatsen of dit niet willen omdat ze het niet mooi vinden. De glazen blokken focussen het zonlicht op de zonnecellen voor een optimale efficiëntie. Deze toepassingen komen allemaal steeds dichterbij, maar vooralsnog moet je het waarschijnlijk doen met energieprijzen vergelijken en het uitzoeken van de groenste aanbieder.

Dit is een partnerbijdrage van Pricewise.

Comments are closed.