Steeds meer Nederlanders kiezen bewust voor duurzame kleding

0

Voor steeds meer huishoudens is de duurzaamheid van kleding een belangrijk thema geworden in de afgelopen jaren. Duurzaamheid kent hierbij verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan de afkomst van de materialen waarvan de kleding gemaakt is of de locatie waar men kleding heeft laten produceren, maar ook aan de mogelijkheid om kleding die je niet meer gebruikt elders een tweede kans te geven. Door het hele land vind je organisaties die tweedehands kleding inzamelen voor mensen die het financieel minder breed hebben, of als gift aan landen buiten Europa. Op welke manier besteed jij aandacht aan de duurzaamheid van kleding?

Kleding van een hogere kwaliteit gaat langer mee

Door te investeren in kwaliteit, kies je bewust voor duurzaamheid. Kwalitatief goede kleding gaat langer mee. Het wordt ook wel slow fashion boven fast fashion genoemd. Ga niet mee met trends, maar kies bewust voor tijdloze items. Zo hoeven de kledingstukken na een jaar niet vervangen te worden, maar kun je deze blijven combineren met de items uit je garderobe. Duurzaamheid zit daarnaast in de eenvoud van kleding. Kies je voor hele minimalistische items, of geef je de voorkeur aan kleding met tal van tierelantijnen en een opdruk? Onder meer Esmé Studios is een merk wat zich specifiek richt op de productie van minimalistische kledingstukken, die jaren mee zullen gaan.

Tip: een bewuste keuze voor kwalitatief hoogwaardige kledingstukken gaat verder dan de keuze voor een slijtvaste broek of blouse. Let ook op de duurzaamheid van schoenen! Het is een typisch voorbeeld van een item wat relatief snel slijt. Dat geldt specifiek voor de zool hiervan.

Duurzame kleding geproduceerd onder de juiste arbeidsomstandigheden

Veel van de goedkope kleding die men in Nederlandse winkels verkoopt komt uit landen, waar het geproduceerd wordt onder zeer slechte arbeidsomstandigheden. Dit past bepaald niet bij het thema duurzaamheid en een eerlijke wereld. Houd jij hier al rekening mee, wanneer je op zoek gaat naar nieuwe kleding? Onder meer Vanilia is een partij die kleding produceert onder de juiste, eerlijke arbeidsomstandigheden voor medewerkers. Deze partij ontwerpt en test haar kleding daarnaast in Nederland. Zo wordt het milieu zo min mogelijk belast.

Gooi tweedehands kleding niet direct weg

Een broek die je niet meer draagt is mogelijk nog goed genoeg om door iemand anders gedragen te worden. Het is zonde om deze kleding weg te gooien! Bied het te koop aan via een app als Vinted, of doneer deze kleding aan organisaties die het goed kunnen gebruiken. Op deze manier krijgt kleding een tweede kans.

Dit is een partnerbijdrage van Lequal

Comments are closed.