Wat is duurzame cosmetica?

0

Cosmetica is er tegenwoordig voor iedereen. Ook voor degene die een duurzaam leven nastreven. Waar moet je nu eigenlijk op letten als je je nieuwste producten gaat kopen? Een echt natuurlijk beauty topmerk heeft enkele kenmerken.  In dit artikel zal worden uitgelegd waar je op kan letten tijdens het aankoopproces

Wat zijn de kenmerken van een duurzaam beautymerk

In de winkel word je ermee platgegooid; keurmerken die je vertellen hoe goed een product is. Naar welke moet je nu kijken? Niet elk plaatje of symbool op een verpakking is een keurmerk. Een keurmerk is altijd van een onafhankelijke partij. Deze partij is onafhankelijk van fabrikanten of leveranciers van de producten met het keurmerk. Zonder deze onafhankelijkheid controleert het merk zichzelf. Niet altijd even betrouwbaar dus.

Een duurzaam beautymerk:

  • Produceert met duurzaam verkregen ingrediënten
  • Voert geen dierproeven uit
  • Heeft een duurzame verpakking, of kan gerecycled worden

Het verschil tussen duurzaam en natuurlijk

Er zit een flink verschil tussen duurzaam en natuurlijk. Trap er niet zomaar in en verricht een beetje onderzoek. Ieder merk wil graag zo duurzaam en natuurlijk mogelijk geprofileerd worden. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Er zijn enkele ‘natuurlijke’ ingrediënten, die alles zijn behalve duurzaam.

Palmolie

Palmolie is een voorbeeld van een natuurlijk product. Voor de productie van palmolie worden bossen gekapt. Niet bepaalt duurzaam. Palmoliebedrijven verjagen de lokale bevolking van hun land met juridische trucs, intimidatie of geweld. Landroof wordt dat genoemd. Niet alleen het land van de bewoners wordt zakelijk afgepakt, maar ook de biodiversiteit zal verdwijnen.  Er is een keurmerk voor duurzaam geproduceerde palmolie (RSPO). Neem dit wel met een korrel zout. De instantie kan nog steeds niet garanderen dat er niemand in het productieproces is benadeeld.

Mica

Wat nog meer dan natuurlijk wordt gezien is Mica. Mica is het ingrediënt wat voor glans zorgt. Ook kun je het in tandpasta vinden. Dit zorgt dat je tanden mooi gepolijst worden. Het is een natuurlijk gewonnen product. Het komt uit mijnen waar voornamelijk kinderen werkzaam zijn. Mica staat rechtstreeks in verband met kinderarbeid. Kies liever voor een merk dat synthetische mica gebruikt zoals Lush.

Mocht je nog twijfelen over de inhoud van je nieuwste beauty-fav? Online bestaan er ingrediënten-checkers. Zo kun je meteen het ingrediëntenlijst uploaden en analyseren of het wel klopt.

Verpakkingen hebben ook invloed

De inhoud van het product is belangrijk. Maar ook het jasje. Veel producten zitten in plastic verpakkingen. Controleer of de verpakking eventueel van gerecycled plastic is gemaakt. Dit maakt het artikel al een stuk minder belastend.

Ga eventueel voor merken die je in de gelegenheid brengen om lege verpakkingen terug te brengen. Net zoals je Nespresso cups, of statiegeldflessen in de supermarkt. Niet ieder merk doet dit. Informeer anders even bij de retailer of het mogelijk is. Mocht dit niet het geval zijn, recycle je verpakkingen dan. Het recycleproces ziet er vrij eenvoudig uit. Scheid alle flesjes, potjes en tubetjes waar nog maar een beetje product in zit op basis van het verpakkingsmateriaal. Plastic gaat bij plastic, glas bij glas.

Recyclen of toch weggooien?

Heb je nog producten die je niet gebruikt? Misschien kan een kennis van je het goed gebruiken. Controleer wel eerst of het niet over de datum is. Schenk alleen geen vloeibare producten zoals mascara en lippenstift. Hier kunnen op den duur veel bacteriën zich huisvesten. Weggooien is dan helaas je enige optie. Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum aangegeven met een klein pictogram in de vorm van een potje. Staat er bijvoorbeeld 6M erin weergegeven? Dan is het product 6 maanden na openen nog houdbaar.

De afsluiter

Dus … waar moeten we op letten? Voor alle make-up lovers die natuurlijke producten verkiezen boven gebruikelijke zullen dus op de volgende zaken kunnen letten:

  • De aanwezige keurmerken, en of dit wel echt een geaccrediteerd keurmerk is
  • De ingrediënten die worden verwerkt in het product
  • De verpakking van het product

Dit is een partnerbijdrage van Digital Newsgroup

Comments are closed.