We houden steeds meer rekening met het milieu en de CO2 uitstoot. Door zelf je eten te verbouwen draag je hier ook aan bij. Het eten dat je in een supermarkt koopt, belast namelijk het milieu. Vlees, snacks, zuivel en dranken zorgen voor mestoverschotten, een grote hoeveelheid aan watergebruik en een hoge CO2 uitstoot. Door te letten op een aantal factoren kun je jouw ecologische voetstap en daarmee jouw uitstoot voor een groot deel reduceren. Zo kun je minder vlees eten, minder voedsel weggooien, kijk waar de producten vandaan komen en koop je producten bij de lokale boer. Daarbij is je eigen eten verbouwen in je eigen tuinkas een goed leuk, hulpmiddel om duurzamer en biologische te leven. Verbouw je eigen eten, want verser dan uit eigen tuin, wordt het niet!
Hoe start ik met het verbouwen van mijn eigen eten?
Vind een tuinkas die goed bij jouw huis en tuin past. Heb je niet een al te grote tuin? Ga dan voor een kleine tuinkas of zelfs een muurkas. Dat is een tuinkas tegen een muur aangebouwd. Dit neemt minder ruimte in de tuin in beslag. Idealiter wordt een kas op een zonnige plek in de tuin geplaatst voor de beste omstandigheden. Ook is het belangrijk dat er geen kieren of tocht door de kas heen komt. Tocht kan er namelijk voor zorgen dat de temperatuur een stuk lager ligt binnen de kas.
Welke kruiden en groente kan ik zelf verbouwen?
Er zijn veel groenten, fruit en kruiden die je gemakkelijk zelf kunt verbouwen. Jezelf inlezen in de producten die je wil verbouwen, voordat je aan de slag gaat, is zeker aan te raden. In welke maanden kun je het beste zaaien, of op welke plek kun je het beste een product plaatsen en hoeveel plek heeft de oogst nodig om goed te kunnen groeien? Zo heeft pompoen meer ruimte nodig dan radijsjes. Dit zijn een aantal groenten, fruit en kruiden die gemakkelijk te verbouwen zijn:
- Radijsjes
- Sperziebonen
- Tomaten
- Courgettes
- Munt
- Lente-ui
- Aardbeien
- Tijm
- Rabarber
- Vijgen
Je tuinkas praktisch inrichten
Om jouw tuinkas zo goed mogelijk in te delen zijn er een aantal opties. Zo zijn er bijvoorbeeld kweek schappen; dit zijn tafels die speciaal zijn ontworpen om te kweken. Hier kunnen kweekpotten of kweekbakken op neergezet worden. Ook kun je hier gereedschap op plaatsen zoals: zaai schepjes, gieter, kruidenschaar, handschoenen, tuinmes etc. Natuurlijk kan het gereedschap voor meer overzicht ook aan haakjes opgehangen worden of in een speciale opbergbox opgeborgen worden.
In een tuinkas kunnen moestuinbakken ook erg handig zijn. Moestuinbakken zorgen voor overzicht en maken verschuiven na het planten mogelijk. Daarbij zorgen de bakken voor betere drainage en heb je minder snel last van onkruid. Ook zijn er voor de verschillende behoeften van de planten verschillende bakken.
Een tuinkas is dus naast een leuke hobby, een goede manier om duurzamer te leven. Bij Fonteyn vindt u tuinkassen en kunt u om advies vragen aan één van de specialisten. Wanneer je een tuinkas koopt geef je meerwaarde aan je tuin en draag je jouw steentje bij aan het milieu!
Dit is een partnerbijdrage van Lequal