Eerste stapjes naar gasloos wonen

0

We hebben nog maar dertig jaar de tijd om ervoor te zorgen dat we helemaal geen broeikasgassen meer uitstoten. Het nieuwe kabinet probeert een inhaalslag te maken, omdat het de ambitie jarenlang heeft laten versloffen. Nu wordt gericht op woningen gasloos maken. Nieuwe woningen worden niet meer aangesloten op het aardgasnetwerk en bestaande woningen worden gasvrij gemaakt. Voor 2021 moet dit jaarlijks al bij zo’n 30.000 tot 50.000 woningen gebeuren, en op termijn zelfs bij 200.000 woningen per jaar. Het kan dus zijn dat jij nog even moet wachten voordat je woning wordt afgekoppeld. Dat betekent niet dat je tot die tijd niet al je gasverbruik terug kunt dringen. Zo draag je alsnog bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Wat kun je zoal doen?

Simpele tips om op gas te besparen

Jaarlijks verbruikt een gemiddeld gezin zo’n 1.500 kubieke meter aan gas. Een belangrijke factor om hierop te besparen is een goede isolatie van de woning. Jaarlijks gaat gemiddeld namelijk zo’n 75 procent van ons totale gasverbruik richting de centrale verwarming. Met een goede dak-, vloer- en raamisolatie hoef je het huis minder warm te stoken. En een kamertemperatuur die slechts een graad omlaag gaat, levert al een besparing op van 7 procent op het gasverbruik. Sowieso is het verstandig om de thermostaat niet onnodig hoog te zetten, zeker wanneer je niet thuis bent. De douche is een andere gasvreter. Gemiddeld verbruikt een huishouden jaarlijks zo’n 15 procent van zijn gas aan het verwarmen van douchewater. Je kunt er dus voor kiezen om korter te douchen, of om een waterbesparende douchekop te gebruiken. Een andere simpele tip is minder vaak op gas koken. Koken op het gasfornuis kost jaarlijks ongeveer vijf procent van het totale gasverbruik. Kies dan vaker voor gasloos koken met een inductieplaat (stroom) of gebruik vaker de oven in plaats van het gasfornuis.

Vervangen cv-ketel

Met simpele tips kom je een heel eind. Maar mogelijk wil je niet wachten tot jouw cv-ketel wordt vervangen door een duurzame optie. Zeker oudere ketels verbruiken namelijk onnodig veel gas. Dat is slecht voor het milieu en voor jouw energierekening. Je kunt overwegen de cv-ketel te vervangen door een zuinige hr-ketel. Hiermee bespaar je jaarlijks namelijk al 15 tot 20 procent op je gasverbruik. Maar je kunt de cv-ketel ook vervangen door een warmtepomp. Met dit systeem wordt warmte gehaald uit natuurlijke bronnen, zoals het grondwater, de aarde of de buitenlucht en gebruikt om ruimtes en water te verwarmen. Je kunt ook kiezen voor een hybride warmtepomp. Dit is een combinatie van een warmtepomp en een hr-ketel. In principe wordt de pomp het grootste deel van het jaar gebruikt als warmtebron maar tijdens heel koude dagen wordt de hr-ketel nog ingezet.

Kies een groene energieleverancier

Terwijl je zelf je steentje bijdraagt aan een beter milieu, wil je natuurlijk ook een energieleverancier die hierover nadenkt. Mogelijk zit je nu nog bij een maatschappij die slechts deels of helemaal geen groene stroom levert. Daar kun je verandering in brengen door over te stappen. Online kun je simpel een vergelijking maken tussen de verschillende energieleveranciers en zie je welke ook echt 100 procent groene stroom leveren. Gas is vaak nog niet groen verkregen, al wordt er wel veel gewerkt met CO2-gecompenseerd gas. Daarbij wordt de CO2-uitstoot die bij het opwekken van gas vrijkomt, gecompenseerd met het planten van bomen en het investeren in duurzame projecten. Goed begin, maar om milieuvriendelijker te verbruiken is het nog beter om gas zo veel mogelijk te vervangen door stroom. Zoals in het bovenstaande voorbeeld over gasfornuis. Kies je voor een inductieplaat, dan verbruik je tijdens het koken stroom in plaats van gas. Hiervoor kan dan groene stroom worden gebruikt.

Invloed van gasloos op CO2-uitstoot

Bijna een derde van de CO2-uitstoot in ons land wordt veroorzaakt door het verwarmen van woningen en gebouwen. Volgens de stichting Natuur en Milieu waren 400.000 woningen in 2016 al toe aan een vervanging van de cv-ketel. Als die ook allemaal zouden kiezen voor een alternatieve warmtebron als een warmtepomp, dan zou dit Nederland liefst 640 miljoen kubieke gas besparen. Draaien die warmtepompen dan ook nog op groene stroom, dan wordt de CO2-uitstoot met 1,15 miljoen ton verminderd.

Je leven verder verduurzamen?

Er zijn zat andere kleine manieren waarop je kunt bijdragen aan een groener Nederland. Wij delen graag het laatste nieuws over duurzaam en gezond leven, daar kun je inspiratie uit opdoen.

Dit is een partnerbijdrage van Pricewise

Comments are closed.