Gelukkig in 2019

0

Nog even en dan is het zover. We sluiten het jaar af en wensen elkaar gelukkig nieuwjaar. Geluk vinden we belangrijk en gelet op het snel stijgende aanbod van methoden die leiden tot geluk hebben we daar best wat voor over, geluk kan je kopen.

Laatst kwam er een animatie voorbij op Facebook waarin mensen werden verbeeld als muizen. Ze droegen lange jassen met hoge kragen, hun handen vol tassen met daarop verschillende happy-logo’s. In rijendik naast elkaar renden ze in een Londense Mall via metro en roltrap de één na andere winkel binnen. In de etalages hingen borden met wervende teksten als: ‘Hapiness for sale’, en ‘Buy your hapiness here, NOW 30% discount`. De muizen oogden uitgeput, hun mondhoeken hingen naar beneden om hun ongelukkige stemming te benadrukken.

Ons idee van geluk

Fascinerend hoe een animatie in 35 seconden kan laten zien hoe het met ons en ons idee van geluk is gesteld. Wat ons vanuit de buitenwereld wordt aangeboden lijkt steeds vaker bepalend te zijn voor onze geluksbeleving. Terwijl tegelijk steeds vaker klinkt dat geluk van binnenuit moet komen. Via sociale media worden we door zelfbenoemde spirituele leerkrachten, coaches en trainers overstelpt met door hen ontwikkelde methoden waarbij ze ons stap voor stap hun weg naar geluk leren bewandelen, met als beloning aan de eindstreep het felbegeerd geluk als innerlijke beleving. Fascinerend en paradoxaal tegelijk.

Bijeenkomsten

Een paar weken geleden vroeg een vriend mij mee naar een Filipijnse genezer. Cees, de betreffende vriend was erg enthousiast over deze genezer en benieuwd wat ik ervan zou vinden. Hij beloofde me dat het geen opgeblazen zweeftoestand was, de genezer zou een heel nuchtere en bescheiden man zijn. Oké dan wilde ik het wel een kans geven. Cees had de genezer al eerder bezocht en was er zeer onder de indruk vandaan gekomen. Het scheen een bekende genezer te zijn die over de wereld van plek tot plek mensen behandelde en nu deed hij voor een paar weken Amsterdam aan. Cees kampte met een paar vragen die hij aan de genezer wilde voorleggen, en we gingen op weg. De bijeenkomsten werden gehouden in een voormalig winkelpand. Men kon vrij binnenlopen tussen 10 en 15 uur. Toen wij om kwart over tien aankwamen zaten er al een stuk of zes mensen op stoelen in een halve cirkel.

Verkeerde lichaamshouding

De genezer werkte volledig intuïtief. Hij nodigde mensen uit op een kruk in het midden van de kring en begon dan met de behandeling. Hij corrigeerde lichaamshoudingen, legde uit welke negatieve invloed een verkeerde lichaamshouding kon hebben en behandelde acupressuur punten, ondertussen stelde hij vragen. Hij werkte heel rustig en legde alles wat hij deed uit. Op een tafel stond een medische pop waarop alle meridianen met acupressuur punten staan afgebeeld, af en toe pakte hij de pop om zich te verduidelijken. Hij leek exact te weten waar hij zijn moest of wat hij zeggen moest. De informatie leek bij iedereen steeds precies op de juiste plek te landen, fascinerend. Toen was Cees aan de beurt.
De genezer begon met aanwijzingen voor een betere lichaamshouding en vroeg toen of Cees met een speciale vraag gekomen was. Cees knikte. In zo goed mogelijk Engels vertelde hij dat hij zich vaak liet belemmeren door zijn onrustige gedachten. Daardoor was hij veel minder productief dan hij zou kunnen zijn. Cees is kunstenaar. Produceren en vormgeven zijn zo ongeveer zijn eerste basisbehoeften. Hij heeft er dan ook echt last van ook omdat zijn onrustige gedachten niet per sé de meest positieve zijn.

Just be happy

Cees keek de genezer een beetje hulpeloos aan waardoor deze in de lach schoot. Op vrolijke toon zei hij: “Stop worry so much, just be happy. That’s all you need to do: be happy. Het gezicht van Cees vertrok. Oh, en hoe dan wel? Hij vroeg het de genezer. “Well”, zei de genezer toen, en ik zal het hier in het Nederlands weergeven, “wat de mensen verkeerd doen is dat ze na hun babytijd niet stoppen met verlangen. Baby’s verlangen, dat is hun manier om hun behoeften kenbaar te maken. Zodra ze uitgegroeid zijn tot zelfstandig handelende wezens is de natuurlijke vervolgstap dat dit verlangen zich transformeert in handelen. Maar de mensen tegenwoordig blijven hangen in het verlangen, zoeken naar manieren om dit verlangen te stillen in plaats van de transformatie naar het handelen door te maken. Dat geeft de onrustige ontevreden gedachten. Als je besluit dat je gelukkig bent, stopt het verlangen en stoppen de onrustige gedachten en kan je komen tot het handelen. Dus dat is het, just be happy, that’s all!

Nutellawafel en een hotdog

In een flits herinnerde ik me het muizenfilmpje op Facebook, zag ik de toeristen van die middag weer voor me op het Damrak die een nutellawafel bestelden terwijl ze een hotdog aan het wegwerken waren. Ik had er nog een opmerking over gemaakt tegen Cees, dat die toeristen zo gefixeerd zijn op alles wat ze aangeboden wordt zonder ook maar echt om zich heen te kijken. Ik begrijp nooit hoe iemand hier vakantieplezier aan ontleent. Dan valt het kwartje. Het is het stillen van hun verlangen, de hotdogs, nutellawafels, de muizen in de mall met tassen vol afgeprijsde spullen en toch een ontevreden blik.

Happy new year!

Wat nu als zij zouden stoppen met het stillen van hun verlangen en overgaan tot handelen van binnenuit? Zouden ze dan überhaupt in de mall zijn, op het Damrak rondrennen van de één naar de andere consumptie? Honger stillend, verlangen stillend….? Van alles raast er door mijn brein, ik vind het fascinerend wat ik hier hoor. Cees nog niet zo, die had liever een soort stappenplan gehad of een aai over z’n bol waarmee alle onrust uit zijn hoofd verdween. Maar toch, we hebben het er weken later nog steeds over. Hoe waar het is wat de genezer zei. Het verlangen wat in wezen iets instinctiefs is hebben we naar buiten onszelf verplaatst om er vervolgens achteraan te rennen om het met alles wat voorbij komt te stillen.

Ik wens Cees, mezelf en iedereen in het volgende jaar afwezigheid van loos verlangen zodat al is wat er is en geluksbeleving alle kans en ruimte heeft. Happy new year!

Babet M.Ch. Bruns, schrijver – levensgids
Gesprekspraktijk Wegwijs in Bewustzijn

Comments are closed.