Is dat wel zo? Ik stel deze vraag vaak als mensen dit stellig zeggen. Brengen homeopathische middelen geen schade aan bij verkeerd gebruik of als er zo maar wat geprobeerd wordt? Er wordt toch geregeld gebruik gemaakt van homeopathische middelen onder het mom van ‘ach, baat het niet, schaadt het niet’. En zo simpel ligt dat niet.
Homeopathisch voorschrift
Homeopathie is een prachtige geneeswijze, waarbij op een snelle, zachte en diervriendelijke manier genezing kan ontstaan. Hiervoor moet uiteraard het juiste middel of middelen gegeven worden. Ik denk er dan gelijk bij in de juiste potentie, dosering en frequentie. Want het luistert nauw.
Een kleine, maar sterke prikkel
Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, schrijft in één van zijn boeken dat de homeopathische prikkel zo klein mogelijk dient te zijn om een groot resultaat te geven. Haast als een wonder. Homeopathische middelen worden sterk verdund. Dat is bekend. Waarom het dan toch zo krachtig werkt, is omdat er tussen iedere verdunning schudslagen gegeven worden. Potentiëren noemen we dat. Door de schudslagen tussen elke verdunning wordt de werkzaamheid overgedragen op de volgende potentie en wordt deze iets sterker gemaakt. Hoe hoger de potentie, vaker verdund en geschud, hoe sterker de werking van het middel.
Een angstige hond
Ik had onlangs een hond op mijn praktijk met hevige angstklachten. De hond kwam kruipend met haar buik op de vloer mijn praktijk binnen. Ontzettend zielig om te zien als een dier zó angstig is. Naar aanleiding van het consult schreef ik een middel voor die de eigenaar de volgende ochtend eenmalig toe mocht dienen. Als start laat ik altijd eerst een eenmalige dosis geven om te bepalen hoe een dier reageert op het gegeven middel. Het ene dier kan langer met een middel doen dan de ander. Pas als ik weet hoe de reactie is geweest en hoe lang de verbetering geduurd heeft bepaal ik de frequentie. Sommige dieren hebben dagelijks een dosis nodig, anderen soms maar één keer per week. Dit is vaak afhankelijk van de gevoeligheid.
Verkeerd gebruik
De eigenaar van deze hond was ervan overtuigd dat een enkele ‘snuffel’ toch niets kon doen. Zonder overleg werd besloten het middel dagelijks toe te dienen. Want ach ‘baat het niet schaadt het niet’. Toch? Na een dag of vier kreeg ik een ietwat paniekerig telefoontje. Die ochtend was het middel niet gegeven want de klacht was in hevigheid toegenomen. Er waren geen klachten bij gekomen, wat betekent dat de keuze van het middel goed was. Maar veel te vaak gegeven. De sterke prikkel kon niet meer verwerkt worden.
Gelukkig is het goed gekomen met de hond. En de eigenaar is overtuigd dat homeopathie echt werkt ondanks een baat het niet, schaadt het tijdelijk wel.
Deze blog is geschreven door Mirjam Kooy – Klassieke homeopathie voor dieren