Huilen met je darmen

0

Dat een behandeling soms een hele andere kant op gaan blijkt wel. Een eigenaar die ten einde raad is vraagt om hulp. ‘Ik weet het echt niet meer, we hebben werkelijk alles gedaan maar Lotje blijft maar problemen houden. Het lijkt alsof ze buikpijn heeft, maar de dierenartsen kunnen verder ook niets meer vinden. Je bent echt mijn laatste strohalm’.

Nou dat legt de lat helemaal niet hoog, dacht ik nog. Maar we zijn uiteraard niet voor één gat te vangen; ‘mogelijkheden genoeg en niets is te gek voor klassieke homeopathie’.

Lotje met buikpijn

LotjeLotje is een dwergteckel van net 2 jaar en heeft duidelijk last van pijn in haar buik. Ze heeft daarbij regelmatig en vaak gelijktijdig diarree. ‘Ze kijkt gedurende dag wel twintig keer om richting haar buik’ vertelt de eigenaresse. ‘Dat heeft ze altijd gedaan, al sinds ze als pupje van drie maanden bij ons is gekomen’. Tijdens het wandelen kan ze ineens gaan zitten of ze stopt acuut met spelen en kijkt richting buik. Ook de diarree heeft ze al zo lang ze bij haar huidige eigenaren is. Volgens de fokker heeft ze dit bij hun nooit gehad.

Binnenste buiten

Lotje was bij de dierenarts spreekwoordelijk ‘binnenste buiten gekeerd’. Werkelijk alles was onderzocht met behulp van de moderne technieken, waarmee de aandoeningen die het klachtenbeeld konden veroorzaken waren uitgesloten. Ondanks alle inspanningen en therapieën, keerden de klachten keer op keer onverminderd terug.

Uiteindelijk bleef over dat Lotje een voedselovergevoeligheid moest hebben. Alle soorten en merken voeding werden geprobeerd, maar na een paar weken steeds weer buikpijn en diarree met als gevolg gewichtsverlies. Voor een teckeltje van 3500 gram is 200 gram gewicht eraf in een week erg veel. Na geruime tijd werd een voeding gevonden waar Lotje geen diarree van kreeg, hoera! Om Lotje op gewicht te houden moest er wel vet aan de voeding toegevoegd worden. De buikpijn bleef. Het vet over haar eten leek Lotje wonder boven wonder goed te verdragen. Niets wees er op dat dit niet het geval was. Het goed kunnen verdragen van vet is voor mij een kenmerkend symptoom.

Klein hondje, groot karakter

Zoals een Teckel betaamt is Lotje een pittig tantetje. Als iets haar niet aanstaat kan ze een hoop stampij maken. Maar ook een dame die van gezelligheid houdt en heel gemakkelijk overal mee naartoe te nemen is. Als een klein prinsesje laat ze zich het liefst ronddragen. Heerlijk op de arm van het vrouwtje de hele wereld overzien.

Middelenkeuze

De middelenkeuze wordt bepaald aan de hand van de symptomen van de klacht, incidenten in het leven, het karakter van het dier en de omstandigheden waaronder de klacht verbetert of juist verslechtert. In dit geval ging het om een spijsverteringsklacht, waarbij voedingsstoffen mogelijk niet goed omgezet werden met als gevolg buikpijn. De klachten waren ontstaan na verandering van omgeving, de verhuizing naar de nieuwe eigenaar.  Ik heb een middel voorgeschreven, welke onder andere als kenmerk heeft dat het dier verbetert door vet eten ondanks de spijsverteringsklachten. Er volgde een positieve reactie. Lotje bleef makkelijker op gewicht en het vet, wat over de voeding gegeven werd, kon afgebouwd worden. Lotje bleef echter onverminderd omkijken naar de buik.

Huilen met je darmen

Tijdens een vervolgconsult vertelde de eigenaresse dat ze de fokker nog eens gebeld had. Dat bracht aan het licht dat Lotje tot de leeftijd van 3 weken in huis had doorgebracht en daarna naar de schuur verhuisd was, wachtend op een nieuw baasje. Bepaalde emoties worden in verband gebracht met maag en darmen. Zo kan diarree ontstaan doordat er meer meegemaakt wordt dan verteerd kan worden. Diarree wordt daarom ook wel ‘huilen met je darmen’ genoemd. De krampende buikpijn met diarree en de mogelijke teleurstelling en/ of verdriet brachten mij op een ander middel. Een middel wat hoort bij de stapeling van emoties, die Lotje niet kon ‘verteren’.

Als je achter de onderliggende oorzaak van een klacht bent verloopt het genezingsproces, door de inzet van het juiste middel op deze oorzaak, vlekkeloos.

Deze blog is geschreven door Mirjam Kooy – Klassieke homeopathie voor dieren

 

Comments are closed.