Kokosolie overtreft olijfolie bij preventie hart- en vaatziekten

0

Britse onderzoekers hebben nieuw materiaal toegevoegd aan de voortslepende discussie over de gezondheidseffecten van kokosolie. Zij concluderen dat het een gunstige invloed heeft op de cholesterolhuishouding en daarmee ook op de kans om hart- en vaatziekten te ontwikkelen. In zeker opzicht komt kokosolie zelfs nog beter uit de bus dan olijfolie.

Kokosolie bestaat voor een zeer groot deel uit verzadigd vet, wat volgens de officiële voedingsleer de kans op hart- en vaatziekten verhoogt en daarom reden is de consumptie ervan af te raden of sterk te matigen. Onderzoeksresultaten vertonen echter een tegenstrijdig beeld doordat van kokosolie ook een gunstige invloed is vastgesteld. Dat zou te danken zijn aan laurinezuur waar het verzadigde vet van kokosolie vooral uit bestaat. In het onderhavige onderzoek werd een vergelijking gemaakt met (room)boter, eveneens hoog in verzadigd vet, en met olijfolie dat juist vanwege zijn enkelvoudig onverzadigde vetzuren als gezond wordt beschouwd.

Het gerandomiseerde, klinische onderzoek vond plaats onder 94 mensen tussen 50 en 75 jaar. Zij hadden geen voorgeschiedenis van kanker, hart- en vaatziekten of diabetes, gebruikten geen cholesterolverlagende medicijnen en kenden geen contra-indicatie voor voedingsmiddelen met veel vet, zoals bij problemen met de galblaas of de darmen. Zij werden in drie groepen verdeeld en consumeerden gedurende vier weken dagelijks 50 gram van respectievelijk (ongezouten) roomboter, (extra vierge) olijfolie of (extra vierge) kokosolie. Uit de cholesterolmetingen kwam het volgende naar voren:

  • Kokosolie leidde net zo min als olijfolie tot een significante verhoging van het (ongunstige) LDL-cholesterol. Roomboter deed dat wel.
  • Kokosolie verhoogde significant het (gunstige) HDL-cholesterol vergeleken met roomboter én olijfolie.
  • Roomboter leidde tot een significante toename van de cholesterolratio, uitgedrukt in totaal cholesterol/HDL-cholesterol, in vergelijking met zowel olijfolie als kokosolie.
  • Er werden tussen de drie vetsoorten geen significante verschillen gevonden voor gewicht, BMI, tailleomtrek, lichaamsvet, bloeddruk en glucosespiegel.

Roomboter en kokosolie blijken uiteenlopende effecten te hebben op bloedvetten. Het meest opvallende verschil is wel dat kokosolie, anders dan roomboter, het voor hart en bloedvaten gunstige HDL-cholesterol verhoogt. Dat effect blijkt zelf sterker dan bij olijfolie.

Bron: Platform voor voedingsgeneeskunde

Comments are closed.