Romige aardpeersoep

0

Aardperen zijn knollen die in het najaar geoogst kunnen worden. Net als de pastinaak zijn aardperen in de vergetelheid geraakt. Aardperen hebben een ietwat nootachtige smaak. Hazelnoten passen dan ook goed bij deze knol bijvoorbeeld geroerbakt met prei en gebroken hazelnootjes.

De bloemen van aardperen lijken op helianten, gele zonnebloemachtige bloemen waar de aardpeer dan ook familie van is. De bloemblaadjes zijn een eetbare garnering en de jonge groene bladeren zijn culinair te gebruiken als spinazie maar de aardpeer is toch bekender om zijn knollen. Aardperen zijn, als je ze niet in de eigen tuin hebt staan, te koop bij de natuurvoedingswinkels en de groentespeciaalzaken.

Benodigdheden:

  • 1 kilo aardperen
  • 2 teentjes knoflook, eventueel gerookte knoflook
  • 2 dl slagroom
  • Keltisch zeezout
  • ongeveer ¾ liter water
  • witte peper
  • kerrie
  • paar druppels truffelolie

Over truffelolie

Truffelolie is een combinatie van olijfolie en truffels. Truffels zijn kostbare zwammen die onder de grond op de wortelen van verschillende bomen groeien. De prijzen van truffels zijn extreem hoog en het gevolg is dat de olie met een truffeldestillaat qua prijs niet in verhouding is. De gangbare truffelolie die in de winkels en supermarkten gekocht kan worden, bevat zelden echte truffel (hooguit om juridische redenen een flinter), maar wel chemische smaakstoffen; vermoedelijk een bijproduct van de petrochemische industrie. Producenten van deze zogenaamde truffelolie geven doorgaans geen inzage in het productieproces. Goed om te weten, want wanneer we met aardse goede gewassen onze maaltijd bereiden, is het tegenstrijdig om daar verkeerde producten aan toe te voegen. Als alternatief voor truffelolie kun je een scheutje olijfolie gebruiken met kruiden naar eigen smaak.

Paddenstoelen aan de basis van de soep toevoegen is een goede variatie, dan maak je aardpeer-paddenstoelensoep.

Werkwijze

Schil de aardperen en snijd ze in plakjes, kook ze in het water waar het Keltisch zeezout  aan is toegevoegd  tot ze zacht zijn. (Als de aardperen een dun schilletje hebben kun je ook volstaan met goed schoon schrobben, zonde om dan de schil weg te gooien met het risico dat je er teveel afschilt.) Pureer de inhoud van de pan in de blender, keukenmachine of met de staafmixer.

De gedroogde kruiden mogen toegevoegd worden en zo ook de fijn geperste knoflooktenen. De peper, kerrie en slagroom goed door de soep roeren. Laat het geheel even goed doorwarmen.

Voeg tot slot een paar druppels truffelolie of een goed alternatief toe. Wij garneerden de soep met goudsbloemblaadjes.

Extra noot:

Aardperen kun je, wanneer je de smaak te pakken hebt, zelf op diverse manieren verwerken in romige soepen. Vervang de aardappel in een gerecht ook eens door aardperen. Aardpeerpuree is ook leuk om te serveren.

Bron: Anneke Bleeker / Spiebelbeeld, januari 2016

Credits afbeelding: Bigstockphoto

Comments are closed.