‘Vanaf 2025 bussen op elektriciteit en waterstof’

0

Vanaf 2025 komen er alleen nog maar bussen op elektriciteit of waterstof bij. Nieuwe bussen mogen dan geen schadelijke uitlaatgassen uitstoten.  

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) heeft daar vandaag een overeenkomst over getekend met het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de metropoolregio’s in Nederland. De lokale overheden zeggen toe bij het uitschrijven van de concessies voor busvervoer te gaan eisen dat alle bussen uitstootvrij moeten zijn. Ook gaat men eisen dat de stroom voor de elektrische bussen afkomstig is van zonnepanelen en windmolens uit de regio.

Noord-Brabant en Limburg

Dijksma haalt Noord-Brabant en Limburg aan als voorbeelden. Binnen enkele jaren moeten alle busmaatschappijen daar al volledig elektrisch gaan rijden. “Noord-Brabant en Limburg laten nu al zien dat uitstootvrije bussen een slimme investering zijn voor zowel ons milieu als de economie”, aldus Dijksma.

“Het geeft bovendien een flinke impuls aan de positie die we als Nederland willen innemen in het verduurzamen van ons stads- en streekvervoer. Nederlandse bedrijven die technieken ontwikkelen en bussen produceren profiteren ook van deze aanpak.” Dijksma denkt onder andere aan VDL en Ebusco.

Foto: Lord AlphaCC BY-SA 3.0

Comments are closed.