Gezonde koe door een prikkie

0

Setske 1280 was de laatste tijd niet in haar beste doen. De 6-jarige melkkoe van de maatschap Bonthuis had duidelijk last van haar rug. “Dat zag je aan de manier waarop ze stond en liep. De achterpoten waren duidelijk overstrekt en stonden meer naar achteren, om maar zoveel mogelijk de rug te ontlasten. Ze kon ook moeilijk opstaan en at minder”, zegt Arjan Bonthuis.

Aan haar poten leek Setske weinig te mankeren, dus schakelde Bonthuis de hulp in van zijn eigen fysiotherapeute. Zij behandelt ook paarden, in een combinatie van klassieke technieken en het plaatsen van droge naalden in spieren. Het helpt. Na een paar behandelingen beweegt Setske alweer een stuk soepeler. “Dat is fijn voor de koe, die zich duidelijk prettiger voelt en ook beter eet. Maar natuurlijk is een gezonde koe ook voor het bedrijf beter. Liever dit, dan veel geld uitgeven aan medicijnen en antibiotica”, zegt de eigenaar.

Dry needlingBij dry needling wordt gebruikgemaakt van dezelfde naalden als bij acupunctuur. “Het grote verschil is dat acupunctuur via energiebanen werkt”, zegt therapeute Marijke Peters (25) uit Bad Bentheim. “Met dry needling veroorzaak je op zogenaamde triggerpoints een samentrekking van vastzittende spieren en zorg je er op die manier voor dat ze weer ontspannen. Meestal heeft een dier na de behandeling juist eerst even wat meer last en knapt het daarna snel op.”

Setske is in de stal voor behandeling. Ze wordt afgeleid met een extra schep brokken en laat zich makkelijk behandelen. Peters voelt hier en daar wat verstijving in de rugspieren, drukt en masseert wat en steekt dan voorzichtig de eerste naald in, zo’n 5 centimeter diep. Setske lijkt heel even een schrikreflex te hebben, gelijk met een samentrekking van de geprikte spier. Er gaan nog een paar naalden in de rug. Sommige komen er gebogen weer uit, een gevolg van de krachtige samentrekking.

Dry needling

Dry needling is afkomstig uit Canada en wordt de laatste jaren steeds vaker als aanvullende methode gebruikt door fysiotherapeuten. Peters is in opleiding voor dierenosteopaat. Bij osteopatie wordt dieper in het lichaam gekeken, bijvoorbeeld ook naar het functioneren van de organen. “Ik combineer fysiotherapie en osteopatie met dry needling”, zegt Marijke Peters, die haar baan bij de Bornse fysiotherapiepraktijk Gezondheidscentrum ‘t Dijkhuis al enige tijd combineert met medische zorg voor paarden. Peters doet aan paardensport. “Daar is mijn belangstelling voor dierenfysiotherapie en dry needling begonnen. Paarden worden over het algemeen voor de sport gebruikt en hebben dus meer kans op blessures, vooral als ze niet op de goede manier worden bereden.”

Zou de therapie ook bij koeien werken? Peters vond die vraag interessant genoeg om het uit te proberen. “Ik heb natuurlijk eerst een atlas van het koeienlichaam bestudeerd, om te zien hoe de anatomie met alle spieren in elkaar zit. Een melkkoe heeft andere soorten spierklachten dan dieren die vaker voor de sport worden gebruikt, zoals paarden. Ik ben nog maar pas begonnen met dry needling op koeien, maar ik ben ervan overtuigd dat ik op deze manier veel runderen blijvend van klachten kan afhelpen.”

“Liever dit, dan veel geld uitgeven aan medicijnen en antibiotica”, aldus Arjan Bonthuis.

Bron: Tubantia

Comments are closed.