Mijn goede voornemens voor 2017

0

Wanneer jullie dit lezen, zijn jullie misschien nog aan het recupereren van een geweldige Oudejaarsnacht. Een nacht waarin je hopelijk de mensen die je graag ziet het beste hebt kunnen wensen, de beste champagne hebt gedronken en alvast plannen en goede voornemens hebt gemaakt voor het nieuwe jaar. Want hoewel het een symbolisch moment is, het is een moment om even stil te staan bij het voorbije jaar en vooruit te kijken naar wat je wilt verwezenlijken in 2017.

Ook ik heb al nagedacht over 2017. Uiteraard ga ik gezonder eten, minder drinken en meer sporten. Zonder enige twijfel ga ik minder vlees eten, ga ik mijn baby vuistjes leren geven en ga ik elke dag iets nieuw willen doen. Ook ga ik dit jaar meer goede doelen steunen, contacten goed onderhouden met vrienden, professioneel een topjaar hebben en werken aan mezelf en hoe ik in de wereld sta.

Uiteraard ga ik starten met al deze goede, cliché voornemens. Net zoals ik dat elke dag, elk jaar doe. Want al die zaken zijn evidenties. Het zijn allemaal zaken die ik met vallen en opstaan elke dag, nu al, probeer waar te maken. Daarom ben ik op zoek gegaan naar één goed voornemen waar ik al jaren in geloof, maar zelf op één of andere manier nooit waarmaak. En een goed voornemen waar ik jullie graag in meeneem.

Afvalvrij voedsel kopen

Echt. Dat is iets waar ik me al jaren mateloos aan stoor. Tot op de dag van vandaag snap ik niet waarom er verpakte komkommers en broccoli ‘s  in de winkel liggen. Ik snap niet waarom rijst in honderd aparte zakjes gedaan moet worden. Ik snap niet dat biologische groenten en fruit soms extra verpakkingen krijgen om niet in aanraking te komen met bespoten groenten en fruit. Dat is gewoon al te gek. Zeker wanneer iedereen thuis duizenden potjes plastiek (plastiek notabene) heeft om alles in te bewaren.

Gelukkig moet ik de meeste groenten al niet kopen met mijn grote moestuin, maar alle andere droge voeding of fruit wel. Dus heb ik besloten dat ik dit allemaal in 2017 los ga kopen. Indien mogelijk natuurlijk. Zondigen zal er hier en daar wel eens bij horen. Maar hey, Rome is ook niet in één dag gebouwd natuurlijk.
Er zijn naast de geweldige vervuiling nog 2 belangrijke redenen waarom ik verpakkingsvrij wil kopen:

  1. Het is goedkoper. Tuurlijk, want je betaalt geen verpakking.
    Bovendien kun je wanneer je in grote aantallen zaken als droge bonen, linzen, rijst, pasta, kruiden,…ook profijt doen. Je koopt immers wat je zelf wilt/nodig hebt en niet wat de supermarkten je aanbieden.
  2. Het is gezonder. Voorverpakte zaken, daar worden meestal hopen bewaarmiddelen en foute extra’s aan toegevoegd. Dus niet enkel doe je de natuur en het algemeen welzijn van de wereld een groot plezier, ook je eigen lichaam zal er wel bij varen.

Hopelijk kan ik jullie met deze blog overtuigen om in 2017 een keer meer stil te staan bij jullie aankopen. Vergeet niet dat je als consument wel degelijk macht hebt. Als we met een iedereen beslissen om geen komkommers met plastiek rond te kopen, dan zal je zien hoe snel de winkels met verpakkingsvrije komkommers over de brug komen.

Hebben jullie nog andere goede voornemens? Laat ze me gerust weten.

Op een prachtig 2017,

Robby Sallaets
http://www.groentenuitedegem.be

Dit is een bijdrage van Robby Sallaets.

Comments are closed.