Bij haptotherapie gaat het erom dat je ontdekt wat je voelt. Je lichaam geeft in allerlei situaties signalen af en wanneer je die leert herkennen, weet je ook beter wat je grenzen zijn. Haptotherapie is een zeer persoonsgerichte behandelingsvorm. Je komt op die manier (weer) meer in contact met je eigen gevoelens.
Waarom haptotherapie?
Haptotherapie kan je helpen wanneer je niet goed in je vel zit. Je voelt je somber, bent onzeker en/of kan moeilijk keuzes maken. Eigenlijk ben je contact met jezelf kwijt. Mensen gaan voortdurend over je grenzen heen en de signalen die je lichaam daarover afgeeft, herken je niet (meer). Haptotherapie zorgt ervoor dat je weer in contact komt met je gevoel. Je leert wat wel en niet goed voor je is en kunt dit in het dagelijks leven toepassen. Hierdoor zorg je beter voor jezelf, sta je krachtiger in het leven en achter wat je doet.
Hoe verloopt een sessie?
Bij haptotherapie draait het om gevoel en aanraking. De sessies bestaan deels uit praten, maar vooral aanraking is zeer belangrijk. Juist dan kom je erachter wat je precies voelt en hoe je reageert wanneer je wordt aangeraakt. Laat je dat toe of sluit je jezelf juist af omdat je je ongemakkelijk voelt? Wanneer je voor het eerst naar haptotherapie gaat, krijg je een intakegesprek. Samen met de therapeut bespreek je hoe je baat zou hebben bij haptotherapie. Je vertelt over je leven en er wordt in kaart gebracht wat je wilt bereiken. In vervolgsessies wordt gewerkt aan het gevoel, onder meer door te testen hoe je reageert op aanraking.
Wordt haptotherapie vergoed door de zorgverzekeraar?
Haptotherapie wordt vergoed wanneer je een aanvullende zorgverzekering hebt die alternatieve geneeswijzen of een bewegingstherapie dekt. Daarnaast hanteert de verzekeraar meestal een aantal extra voorwaarden. De haptotherapeut die je kiest moet dan aangesloten zijn bij een beroepsvereniging, zoals de Vereniging van Haptotherapeuten of de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg. Dit betekent dat de therapeut aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet op het gebied van scholing. Sommige zorgverzekeraars willen ook dat de haptotherapeut is geregistreerd bij een koepelorganisatie, zoals het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg. Per zorgverzekering verschilt hoeveel van de therapie uiteindelijk wordt vergoed. Dit varieert van 25 tot 50 euro per behandeling, oplopend tot een totaal van 300 tot 400 euro. Hoeveel behandelingen je nodig hebt, is afhankelijk van de voortgang die je boekt.
Uitgebreidere zorgverzekeringen kiezen of zelf betalen?
Ben je van plan om haptotherapie te volgen maar vergoedt de zorgverzekering dit niet of is de vergoeding te laag? Mogelijk heeft het nut om over te stappen of de verzekering uit te breiden. Niet alleen vanwege de dekking maar ook omdat je hierdoor behoorlijk op de zorgverzekering kunt besparen. Online kun je makkelijk zorgverzekeringen vergelijken. Bij het invullen van zo’n vergelijker geef je aan dat je een aanvullende verzekering wilt die alternatieve geneeswijzen vergoedt. Vervolgens zie je per verzekering welke premie je per maand betaalt en hoe uitgebreid de dekking zal zijn. Bereken hoeveel je per jaarbasis extra betaalt voor de aanvullende verzekering. Kijk ook naar welke zorg uit zo’n verzekering je denkt nog meer zult gaan gebruiken. Reken uit wat de totale kosten voor die zorg zijn als je het zelf zou moeten betalen. Aan de hand van deze rekensom kun je zien of je goedkoper uit zult zijn met de extra verzekering, of dat je de zorg beter zelf kunt gaan betalen.
Dit is een partnerbijdrage van Pricewise