Heerlijke nazomer!

0

Ook dit jaar zijn we weer verwend met een heerlijke nazomer. Je voelt, ruikt en ziet de mooie herfst al naderen, maar ondertussen genieten we van de zon en mooie blauwe luchten.

De nazomer is binnen de TCM (Traditionele Chinese Geneeswijze) tijd van het aarde element. De zomer staat voor vuur en actie, de nazomer voor aarde, oogsten en genieten. Ik denk voor veel vrouwen in de overgang een heerlijke periode. Niet te warm meer en ook niet te koud en onstuimig waardoor de balans tussen Yin en Yang snel uit evenwicht raakt.

Tijdens deze periode kan je hopelijk meer rust ervaren.

Periode van de aarde

Het is ook de periode van de aarde groente. Pompoenen liggen overal op het veld, naast de courgettes, de bieten en uien. Pompoensoep, gevulde courgettes, bietentaart ik vind het allemaal even heerlijk.

Is je aarde element uit balans dan merk je dat vaak aan je onderrug, deze gaat zeuren en zitten, staan en liggen kan vervelend worden.  Ook je nek kan vast zitten en je knieën doen niet helemaal wat jij wilt. Af en toe last van obstipatie of dunne ontlasting met onverteerbare resten erin is ook een teken.

Of wakker worden met een droge mond en/of een bittere smaak.

Heerlijk wandelen

Probeer nu de temperatuur  nog zo fijn is iedere dag minimaal een half uurtje te wandelen in het groen en na te genieten van de zomer.  Genieten van de dingen die jij echt leuk vindt. Kleine dingen die er vaak niet van komen, maar die je wel veel energie geven.

Als je klachten hebt neem het heft in eigen handen. Juist door kleine dingen door te voeren in je dagelijks leven, beetje anders eten, iets meer bewegen (door bijvoorbeeld wat vaker de fiets te pakken), kwartiertje eerder opstaan en rust te creëren in de ochtend, s avonds een boek lezen i.p.v. achter een beeldscherm of tv, in je agenda regelmatig een uurtje vrij plannen om dingen af te kunnen maken die anders blijven liggen of na werktijd nog gedaan moeten worden. Ze kunnen echt een groot effect hebben.

Kleine aanpassingen

Zet regelmatig een mooie bosbloemen (bijv 3 mooie bloemen met groen uit tuin, park of duinen) in je huis en kook een lekkere gezonde maaltijd. Genieten, dat is de boodschap van het aarde element.

Genieten van ontspanning en ondertussen “werken” aan eventuele klachten dan is reflexzonetherapie een hele fijne optie, juist omdat reflexzonetherapie fysiek en gevoel heel mooi verbindt.

Blijf genieten,

Anjo Abbink Reflexologie in Den Haag
www.anjoabbinkreflexologie.com

Vanochtend zelf een reflexzonemassage gehad met een frisse duik in zee er achteraan. Lieve vrienden ontmoet. Het was een echt zondagochtend feestje.

Comments are closed.