Hoe gezond is ananas?

0

Ananas is niet alleen heel lekker, maar ook supergezond. Deze tropische fruitsoort is namelijk rijk aan vitamines, antioxidanten en enzymen. Deze geven je weerstand een boost, zorgen voor sterke botten en helpen bij de spijsvertering. Ondanks dat ananas behoorlijk zoet is, valt het suikergehalte mee. Tenminste, als het om verse ananas gaat. Daarom ook in dit een artikel een waarschuwing.

Ananas is rijk aan vitamine C, thiamine (vitamine B1), mangaan en koper. Alleen om die reden zou je deze tropische fruitsoort best vaker op het menu mogen zetten. Ook vezels vind je in behoorlijke hoeveelheden in ananas. Daarnaast bevat ananas een bijzonder enzym: bromelaïne. Al deze stoffen leveren behoorlijk wat voordelen op voor je gezondheid.

Versterkt je weerstand

Een schijf verse ananas van 100 gram levert 23 milligram vitamine C. Dat is éénderde van de hoeveelheid die je dagelijks nodig hebt om gezond te blijven (tenzij je zwanger bent of borstvoeding geeft).

Vitamine C is naast weerstandvitamine ook een krachtige antioxidant. De vitamine gaat niet alleen griep en verkoudheid tegen, maar helpt ook je cellen gezond te blijven. Dat doet de vitamine door schadelijke vrije radicalen te bestrijden. Op deze manier draagt ananas bij aan je algehele gezondheid.

Sterke botten

Ananas bevat diverse belangrijke mineralen, zoals mangaan, calcium en magnesium. Al deze mineralen dragen bij aan sterke botten, kraanbeen en bindweefsel. Vooral voor vrouwen na de overgang is dit van belang.

Voor een gezonde spijsvertering

Ananas bevat vezels, die bijdragen aan een goede spijsvertering en gezonde darmen. Daarnaast bevat de vrucht nog een andere stof die meehelpt om eiwitten te verteren. Dat is bromelaïne.

Bromelaïne merk je op als je ananas eet. Het geeft namelijk een prikkend gevoel in je mond. Je kunt dit vermijden door ananas te koken of te bakken, maar dan verdwijnt deze gezond makende werking ook. Eet ananas dus het beste vers, dan profiteert je spijsvertering daarvan.

Verzachtend effect op gewrichten

De bromelaïne in ananas doet nog meer voor je gezondheid dan bijdragen aan je spijsvertering. Het kan namelijk ook zuiverend en verzachtend werken op aangedane gewichten en andere weefsels en cellen.

Zo blijkt uit onderzoek dat bromelaïne uit ananas kan helpen om klachten aan knieën en andere gewrichten te verlichten. Uit laboratoriumonderzoek en onderzoeken bij dieren blijkt zelfs dat de stof aangedane cellen kan tegengaan.

Gezonde luchtwegen

De zuiverende werking van bromelaïne beperkt zich niet tot cellen en gewrichten. Ook onze luchtwegen profiteren van het effect van deze stof. Zo kan bromelaïne helpen om onze voorhoofdsholtes en bronchiën vrij te maken, zodat we daar geen last van hebben. Ananas is dus ook gezond voor onze luchtwegen.

Bloed blijft goed stromen

We blijven nog even bij bromelaïne, want deze stof in ananas kan ook helpen om het bloed goed te laten stromen. Dat is fijn als je een lange vliegreis gaat maken of op een andere manier extra aandacht moet besteden aan de doorstroming van je bloed.

Wanneer is ananas niet gezond voor je?

Als het prikkelende gevoel in je mond langer dan een paar uur aanhoudt, kan het zijn dat je niet goed tegen ananas kan. In dat geval kun je de vrucht beter niet eten. Als je huiduitslag krijgt na het eten van ananas, kun je het beste even langs de huisarts gaan.

Wanneer moet je voorzichtig zijn met ananas?

Als je één van de onderstaande middelen slikt, kun je beter niet te veel ananas eten omdat de bromelaïne hierin op het middel kan inwerken:

  • Antibiotica
  • Antistollingsmedicijnen
  • Bloedverdunners
  • Middelen tegen epilepsie
  • Kalmerings- en slaapmiddelen
  • Middelen tegen slapeloosheid
  • Sommige soorten antidepressiva

Kijk uit met ananas in blik

Anders dan verse ananas bevat ananas in blik minder vitamines en mineralen en juist wel grote hoeveelheden suiker. Dat is niet goed voor je gezondheid en gewicht. Laat ananas in blik dus liever staan en kies voor verse ananas.

Ik hoop dat dit artikel je antwoord heeft gegeven op de vraag hoe gezond ananas is. Wat zijn jouw ervaringen met deze vrucht? Deel het hieronder in de reacties!

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC538506/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC538506/

Comments are closed.