Hoe groot moet je moestuin zijn om ervan te kunnen leven?

0

Dat heb ik me al dikwijls afgevraagd. Hoeveel grond heb je nodig om zelfvoorzienend te zijn? Zolang het natuurlijk enkel over groenten en fruit gaat. Want als je een steak of ribbetjes wilt eten of je eigen brood wilt bakken met verse granen, heb je natuurlijk wel een pak meer grond nodig.

Nu wat blijkt, je hebt eigenlijk opvallend weinig grond nodig om ervan te kunnen leven.

Zelf in je eigen groenten en fruit voorzien: 35-40 m2

Groenten en fruit bestaan voornamelijk uit water, waardoor je al snel hoge opbrengsten per vierkante meter haalt. Het grote voordeel aan zelfvoorzienend zijn, is dat je altijd de groenten van het seizoen moet eten Dus wanneer ze op hun best zijn qua smaak en voedingsstoffen. Dus jammer genoeg geen tomaten in de winter, maar dit komt het ecologische aspect wel helemaal ten goede. Een ander voordeel is dat je de groenten zelf hebt geplant en geoogst, dus je weet van A tot Z zeker dat er geen pesticiden gebruikt zijn. Ook de smaak is niet te onderschatten. Ooit al eens een groente recht van het veld vergeleken met een groente uit de supermarkt? Een wereld van verschil.

garden-1427541_1920

Als we het advies van het Voedingscentrum volgen, moet elke mens zo’n 400 gram groenten en fruit per dag eten. Dat komt neer op rond de 150 kg per persoon per jaar. De meeste groenten hebben opbrengsten die variëren van een tot vier kg per vierkante meter. Als je dus twee keer per jaar groenten teelt en als deze groenten gemiddeld twee kilogram opbrengen per vierkante meter, zit je dus op 35-40 vierkante meter per persoon.

Wat is nu het lastigste?

Niet elke oogst lukt even goed, dus erop rekenen doe je beter niet. Ook heb je een betere oogst in de zomer dan in de winter, dat spreekt voor zich. Om nog maar te zwijgen over wat de Britten ‘The hungry gap’ noemen. Dan hebben ze het vooral over de maand februari waar alle overschotten van de winter opgebruikt zijn en het nog te vroeg is om de eerste groenten van het jaar te oogsten. En om deze periode nu te gaan overbruggen met enkel ingemaakte, zure groenten… nee bedankt!

radischen-1379656_1920

180 vierkante meter onkruid

Zelf heb ik een moestuin van om en bij de 180 vierkante meter. Puur theoretisch zou ik een gezin of 4 kunnen laten leven van mijn moestuin. Jammer genoeg zit het weer niet mee dit jaar. Zelf ben ik een Belg, maar naar wat ik heb horen zeggen, kan Nederland ook best een Ark van Noah gebruiken. Een natte zomer, met af en toe felle zon, dat vraagt om massa’s onkruid, doorgeschoten groenten, rotte boontjes en groenten die barsten van het teveel aan water. Ik wou dat ik jullie een ultieme tip kon geven om hier iets aan te doen, maar op dit moment zit zelfs ik met mijn handen in het haar. 180 vierkante meter onkruid, dat is hard werken. En om dan na dat harde werk een halve oogst te zien verdrinken, dat is zuur. Heel zuur. Maar dat is het lot van elke moestuinier. Daarom toch nog één ultieme tip: niet opgeven. Ook al zijn je groenten doorweekter en lelijker dan die in de supermarkt, ze zijn nog altijd lekkerder. Keep on gardening!

Deze blog is geschreven door Robby Sallaets.

Comments are closed.