Hoe kun je spinazie het best klaarmaken?

0

Door spinazie te mixen tot een smoothie en er melk, room of yoghurt eraan toe te voegen, haal je de meeste luteïne uit spinazie. Wil je spinazie opwarmen, dan doe je dat zo kort mogelijk. 

Sommige nutriënten zijn pas opneembaar wanneer ze vrijgemaakt worden uit de voedselmatrix, bijvoorbeeld door de celwand te beschadigen. Hitte kan helpen luteïne beter beschikbaar te maken, maar vernietigt ook een deel van de luteïne. Zweedse onderzoekers van de Linköping Universiteit hebben daarom gekeken naar het effect van verschillende bereidingswijzes op de beschikbaarheid van luteïne.

De beste methode is spinazie niet te verhitten, maar vers in een blender te mixen tot een smoothie. Luteïne is vetoplosbaar, dus melk zal helpen luteïne vloeibaar te houden. Bakken in de pan op hoge temperatuur vernietigt luteïne binnen twee minuten. Een goed compromis is het kortstondig koken van spinazie in een soep of een stoofpot. Hoe langer de kooktijd, hoe meer luteïne er verloren gaat. Microgolven zouden de voedselmatrix in spinazie openbreken, want het verhoogt de luteïne beschikbaarheid in vooraf gekookte spinazie.

Luteïne is een carotenoïde die typisch in donkergroene bladgroenten zit en een belangrijke antioxidant is voor de ogen. Dezelfde onderzoekers hadden in een andere studie aangetoond dat luteïne ontsteking onderdrukt bij patiënten met een hartziekte. Witte bloedcellen zijn zelfs in staat om luteïne op te slaan.

Bron: Voedingsgeneeskunde.nl

Comments are closed.