Is een elektrische auto écht goed voor het milieu?

0

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een elektrische auto. Ook het aantal laadpalen door het hele land neemt met de dag toe. Mensen zijn er steeds meer van overtuigd dat zij aanpassingen moeten maken om het klimaat te sparen. Dat is goed nieuws. Er zijn echter van die zaken die je niet zomaar kunt laten. Zo ook autorijden. De meeste gezinnen kunnen niet zonder een auto. Dat is ook niet erg, want inmiddels proberen veel autofabrikanten er alles aan te doen om hun auto’s zo zuinig mogelijk te maken en tevens de CO2-uitstoot te verminderen. De elektrische auto is hier een goed voorbeeld van. Toch zijn veel mensen nog sceptisch, want is een elektrische auto écht goed voor het milieu? En waarom dan?

De elektrische auto

Een elektrische auto ziet er precies hetzelfde uit als een ‘traditionele’ auto. Je ziet aan de buitenkant niet dat het om een elektrische variant gaat. Ook gelden dezelfde regels voor deze auto’s. Zo moet je alsnog een autoverzekering afsluiten en belastingen betalen. Groot voordeel van de elektrische auto is wel dat je wellicht in aanmerking komt voor een subsidie wanneer je deze aanschaft. Op die manier probeert de overheid het voor de automobilisten aantrekkelijker te maken om een elektrische auto aan te schaffen.

Daarnaast gaat de ontwikkeling van elektrische auto’s snel. Ze zijn steeds toegankelijker geworden voor de doorsnee consument en in alle prijscategorieën verkrijgbaar. Hierdoor wordt het steeds aantrekkelijker om de overstap te maken. En om antwoord te geven op die ene brandende vraag: ja, de elektrische auto is écht beter voor het milieu!

Groen rijden

De elektrische auto is met stipt op nummer één de groenste auto die momenteel verkrijgbaar is in Nederland. Uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt dat de elektrische auto gedurende zijn hele leven maar liefst 40 procent minder CO2 uitstoot dan een traditionele auto met uitlaat. Dat betekent dat als we allemaal over zouden stappen op elektrisch rijden, we de CO2 uitstoot in Nederland met bijna de helft kunnen verminderen!

Hoogstwaarschijnlijk zal dit verschil de komende jaren alleen nog maar toenemen. Inmiddels maken we namelijk steeds meer gebruik van groene stroom. De overheid zinspeelt er op om die stroom steeds groener te maken. Daardoor zal het rijden van een elektrische auto ook steeds beter worden voor het klimaat.

Wanneer je het klimaat helemaal een handje wilt helpen, kun je er ook voor kiezen om een laadpaal op jouw privéadres te plaatsen en de stroom zelf op te wekken. Op die manier belast je het milieu zo min mogelijk.

Houd er rekening mee dat een elektrische auto over het algemeen iets duurder is dan een auto met uitlaat. Qua belastingen betaal je echter dikwijls minder. Zorg er echter wel voor dat je de auto dus op de juiste manier verzekerd. Voor een nieuwe elektrische auto is het altijd handig om over een all risk verzekering beschikken. Zo voorkom je torenhoge kosten wanneer je onverhoopt bij een ongeval betrokken raakt of op een andere manier schade rijdt.

Dit is een partnerbijdrage van Allianz Direct

Comments are closed.